NEOS Maaseik geniet van grenzeloze charme en prachtige natuur

Print

NEOS Maaseik geniet van grenzeloze charme en prachtige natuur

Maaseik -

Een heerlijk lentezonnetje begeleidde ons op onze daguitstap naar Valkenswaard en Hamont-Achel. In Valkenswaard ontving een enthousiaste plaatselijke gids ons in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum. Een duidelijke audiovisuele presentatie over het verleden van de valkerij en over de geschiedenis van de tabak en het sigaren maken gaf ons een eerste indruk.


In het Valkerij Museum reisden we in vogelvlucht naar die bijzondere periode tussen 1650 en 1855. Valkeniers waren immers de sterren van de 17de en de 18de eeuw. Het Sigarenmakerij Museum toonde ons de geschiedenis van het roemruchte Valkenswaardse tabaksverleden vanaf 1865. Met klinkende namen als De Hofnar en Willem II groeide Valkenswaard uit tot een sigarenstad met allure.
Kortom: we maakten kennis met twee bijzondere musea!

Van Valkenswaard ging het richting Hamont-Achel.Tijdens een rondrit door het open landbouwlandschap, de stille uitgestrekte natuurgebieden, de geurende naaldbossen, onderbroken door enkele typische dorpskernen, en met overal restanten uit het rijke historische verleden, kregen we deskundige toelichting van onze uitstekende gids die ons de ganse dag vergezelde.
Na een smakelijke streekgebonden lunch en een heerlijk dessert in een Hamonts restaurant nam onze gids ons mee op verkenning.

Hamont, een ‘goede’ stad in het prinsbisdom Luik, is een charmant stadje in het uiterste noorden van de provincie Limburg, tegen de Nederlandse grens.
We bezochten er de beschermde Napoleonsmolen, een stenen windmolen, in 1804 – An XII - gebouwd als graanmolen en in 1867 uitgebreid met een olieslagerij. In 1997 werd deze gerestaureerde windmolen opnieuw officieel in gebruik genomen door 4 molenaars – vrijwilligers. Molenaar Meeuwissen liet voor ons de wieken draaien!

Via een korte stadswandeling leidde onze gids ons naar de Markt die omringd wordt door een zevental goed bewaarde geklasseerde Teutenhuizen. In één van deze historisch beschermde Teutenhuizen met een authentiek en rijkelijk karakter werden wij door de trotse eigenaars gastvrij ontvangen en rondgeleid. Een pracht om te zien en een duidelijk beeld gevend van de rijkdom van de Teuten!

Aansluitend volgden we onze gids naar de neogotische Sint-Laurentiuskerk, in de volksmond ‘de kathedraal der Kempen’ genoemd, en heel wat schatten herbergend. Een flinke dosis geschiedenis en vele indrukken rijker, sloten we deze goedgevulde dag af op een terras met een verfrissende Achelse Trappist.

Onze volgende daguitstap op 2 mei a.s. gaat naar Lanaye (Ternaaien) voor een gezonde natuurwandeling en aansluitend staat de magnifieke Jezuïetenberg in Maastricht op het programma. Op 16 juli stappen we in de bus om Lessines en Doornik te verkennen. Geïnteresseerden kunnen voor info terecht op 089/568087 of 089/567449.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio