Bittere pil voor Südzucker

Print
Het Duitse Südzucker, Europa's grootste suikerproducent en het moederbedrijf van Tiense Suikerraffinaderij, verwacht voor het boekjaar 2014-2015 een daling van de omzet naar ongeveer 7 miljard euro. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de operationele winst zal dalen tot 200 miljoen euro.
Het eerste kwartaal van het boekjaar, dat in maart begon, is al duidelijk slechter verlopen dan dat van vorig jaar. Beleggers reageerden teleurgesteld: omstreeks 14.30 uur staat het aandeel 20 procent lager.

"Het economische klimaat op vlak van suiker en bioethanol (dat door dochterbedrijf CropEnergies wordt gewonnen uit suikerbieten, nvdr) betrekt zich", aldus een woordvoerder van het bedrijf uit Mannheim. "Bioethanol is momenteel goedkoper dan benzine, dat drukt op de winst." Daarnaast daalt ook de suikerprijs. De biobrandstof wordt in Europa gemengd bij conventionele benzine. De toepassing ervan gebeurt in de lidstaten niet zoals Südzucker het had gehoopt, aldus de woordvoerder. Veel EU-landen aarzelen om het aandeel van biobrandstoffen te verhogen. Filiaal CropEnergies verwacht dit jaar een operationeel resultaat tussen -30 miljoen euro en +20 miljoen euro. De omzet moet echter stijgen tot meer dan 850 miljoen euro, door een grotere productiecapaciteit. Volgens eerste berekeningen boekte het bedrijf het afgelopen jaar een omzet van 781 miljoen euro, een stijging met 13 procent. Het operationele resultaat daalde evenwel van 87 miljoen euro naar 34,5 miljoen euro, wat het moederbedrijf mee naar beneden trok. Südzucker haalde in het boekjaar 2013-2014 een operationele winst van 658 miljoen euro, een daling met een derde. De omzet daalde met 2 procent naar 7,7 miljard euro. Daarnaast moest het bedrijf hoge grondstofprijzen en productiekosten ophoesten en kreeg het nog een miljoenenboete van de EU voor prijsafspraken.