Davidsfonds maakt daguitstap naar 'In Flanders Fields' in Ieper

Print

Davidsfonds maakt daguitstap naar 'In Flanders Fields' in Ieper

Bree -

Op zaterdagmorgen 5 april om 6.15 uur verzamelden in Bree en ook in Bocholt meer dan vijftig Davidsfondsleden voor een gezamenlijke uitstap per bus naar Ieper. Kort na 9.30 uur stapten we daar uit voor de lakenhalle. In het museumcafé genoten we van een lekkere kop koffie tijdens een inleiding op de tentoonstelling door een gids.

Daarna startten we met een individueel bezoek aan de totaal vernieuwde tentoonstelling 'In Flanders Fields'.

Naast de prachtige, uitgebreide, vaste expositie over de Groote Oorlog zelf, loopt er tot 30 juni een kleinere tijdelijke tentoonstelling 'Oorlog en Trauma - Soldaten & Ambulances', die de evolutie van de organisatie van de algemene medische zorg aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog behandelt. Beide tentoonstellingen zijn meer dan de moeite waard.

Na onze lunch pikte de bus ons op voor een gegidste rondrit langs de Ieperboog Noord-route. We startten onze zonnige tocht met een bezoek aan Essex Farm Cemetry, waar de Canadese dokter John MacCrae werkte, die het beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’ schreef. Na een uitgebreide kennismaking met de Duitse begraafplaats in Langemark reden we naar de grootste Britse dodenakker in de Westhoek, Tyne Cot Cemetry in Passendale. Onderweg werd onze aandacht constant getrokken door vele kleinere kerkhoven en monumenten.

Na een aangename pauze voor een avondmaal of een terrasje in de avondzon, verzamelden we ten slotte met honderden toegestroomde toeristen aan de Menenpoort voor het bijwonen van de indrukwekkende ‘Last Post’, een niet te missen plechtigheid na een dagje ‘Oorlog 1914-1918’ in de Westhoek.

Rond 20.30 uur vertrokken we weer naar Limburg. Tijdens de terugreis werden, aangepast aan het thema van de uitstap, 2 boeken verloot van ‘De Groote Oorlog’ van Sophie De Schaepdrijver. Rond middernacht bereikten we onze eindbestemming, moe maar voldaan na een impressionante en boeiende uitstap, de Groote Oorlog in Flanders Fields achterna! Een intense ervaring!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio