Okra, Kwb en Femma Helchteren leren elektrisch fietsen

Print

Okra, Kwb en Femma Helchteren leren elektrisch fietsen

Houthalen-Helchteren -

Niet minder dan 58 deelnemers schreven zich in voor een cursus elektrisch fietsen op maandag 31 maart in het voetballokaal Helson.

In een eerste deel werd met PowerPoint het theoretisch gedeelte behandeld. Elektrisch fietsen geeft comfort, verwacht minder fysieke inspanning, geeft de mogelijkheid de verplaatsing uit te breiden en geeft aan de gebruiker het gevoel “erbij te horen”.

Verder heeft het heel wat voordelen: ecologisch in gebruik, gezondheid, intenser fietsgebruik en nog meer. Nadelig is wel het prijskaartje, het groter gewicht in vergelijking met een gewone fiets en moeilijkere herstelling.

Veel mensen vervangen hun tweede auto door een elektrische fiets en komen zo tegemoet aan de' STOP'-actie: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Privé-vervoer. Belangrijk is te weten dat de elektrische fiets ondersteuning mag geven tot 25 km/h. Vanaf dan valt de trap ondersteuning weg omdat anders de fiets als een bromfiets wordt beschouwd met alle verplichtingen tot gevolg. We kwamen ook te weten dat de actieradius onder andere afhankelijk is van het vermogen van de batterij. Zij gaat 3 tot 5 jaar mee en moet dan vervangen worden. Kostprijs: 300 tot 600 euro.

Een korte pauze met een stuk vlaai, aangeboden door de plaatselijke fietshandelaar, en een tas koffie of een pintje maakten de overgang naar het praktisch gedeelte. Eerst kregen we uitleg over de verschillende modellen met hun eigen aandrijfsysteem. Hiervoor was er een tentje voorzien waaronder de modellen stonden opgesteld. We konden vaststellen dat de motor in de vooras, de achteras of in de trapas was ingebouwd. Elk systeem had zijn voordeel en nadeel. Tenslotte mochten we even oefenen op de parkeerplaats van Helson met een zestal fietsen. We ondervonden al vlug dat we moesten trappen opdat de ondersteuning in werking zou treden. De kracht van de ondersteuning was via een display op het stuur in te stellen: voor steile hellingen is hogere ondersteuning een uitkomst. Een leerrijke ervaring, vonden de meeste deelnemers.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio