Het Aldegondisklokje interviewt Hasan en Zeynep

Print
Het Aldegondisklokje interviewt Hasan en Zeynep

Het Aldegondisklokje interviewt Hasan en Zeynep

As -

De oudheidkundige en culturele kring Sint-Aldegondis is zopas begonnen aan de 33° jaargang van haar tijdschrift Het Aldegondisklokje. Fernand De Cleene, die acht jaar lang eindredacteur en drijvende kracht was, vond in Raymond De Laeter een waardige opvolger.

Ook nu staat het boekje weer boordevol interessante en gevarieerde artikels. Eerst komt de volgende erfgoeddag aan bod, die op 27 april zal plaatsvinden onder de titel "Grenzeloos". Die dag houdt onze heemkundige kring een tentoonstelling rond trein en kolenspoor in 't Mieëleke. Enkele bladzijden verder vinden we de geboortes uit de jaren 1817 en 1818 opgesomd en beschreven. Even verderop wordt de nieuwe reeks "Limburgse musea in de kijker" geopend met een stukje over het heemkundige museum Woutershof in Heusden-Zolder. Daarna volgen oude notities over de eerste wereldoorlog, die Fernand wist op te diepen en te publiceren. Vervolgens wordt de geschiedenis van de jaarkalender (vanaf 44 v.C.) beschreven. Ook de notulen van de gemeenteraad van 25 november 1922 komen aan bod: toen werden verschillende nieuwe reglementen rond danspartijen gestemd.

Op de laatste vijf bladzijden vinden we een "Ten huize van..." Dit keer ging 't Klokje op bezoek bij Hasan Avci en zijn vrouw Zeynep, die op de Steenweg wonen. Met de hulp van hun zoon Ismail vertellen ze over hun 50-jarig verblijf in Genk en As. Ze komen uit de ver afgelegen Turkse provincie Tunceli. Hasan kwam er begin jaren '60 in contact met ambtenaren die op zoek waren naar mijnwerkers voor het verre België. Hij beschrijft hoe hij een strenge medische keuring onderging en zijn gezin voor vele jaren moest achterlaten. Eerst werd hij gehuisvest in een logementshuis in Winterslag, en na enkele verhuizingen belandde hij in 1980 met zijn herenigd gezin in onze gemeente. Hij beschrijft ook zijn culturele achtergrond: hij spreekt een Perzische minderheidstaal, het Zazaki.

Wie zich op Het Aldegondisklokje wil abonneren, betaalt € 8 voor 4 nummers (€ 9 buiten As). Hiervoor kan men contact opnemen met penningmeester Jean Vangompel (089/65 90 16) of een ander redactielid.
Op de foto: Ismail, Hasan en Zeynep
Foto genomen door Freddy Scheepers


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio