Afvalkunstenaar wordt uit Hamse stoet gezet

Print
Ham -

De - nochtans carnavaleske - anti-plastiek-boodschap van Magere Hein
werd vandaag in de Hamse stoet niet door iedereen gesmaakt:
onder een lentezonnetje, in een geanimeerde stoet, moest daar halverwege Toon Eerdekens halsoverkop de biezen pakken.

De stoetverantwoordelijke sommeerde hem 'te vertrekken' in niet mis te verstane termen. Meer dan een duwtje en erg duidelijke bewoordingen kwamen er niet aan te pas, 'maar het leek mij wel een explosieve situatie,' zegt de plastiek-activist.
"Blijkbaar zijn sommige carnavalisten erg gevoelig voor kritiek op carnavalsplastiek, terwijl ik toch helemaal carnaval niet viseer..."
In de stoet van Hasselt en in Genk werd zijn boodschap aan het grote podium eerder wél gesteund, en carnavalsvereniging FEN wil ook het plastiek-probleem aankaarten.

In Ham, waar burgemeester De Vis zijn belofte van een plastiekvrij carnaval niet kon nakomen, was de toestand iets anders.
Schepen van milieu -en van feestelijkheden- Vandezande liet vorige week in de krant weten dat carnaval niet zonder plastiek kan, door de regelgeving van voedselveiligheid.
"Als de schepen even naar Brussel had gebeld, had hij geweten dat dat helemaal niet zo i", zegt Eerdekens.
"Maar blijkbaar is het probleem van de plastic soep nog niet doorgedrongen op politiek niveau.'
"Carnaval is gewoon een heel symbolisch dossier dat illustreert hoe vanzelfsprekend we ons waanzinnige plasticverbruik zelf vinden. Het hele jaar door worden onze kinderen gesensibiliseerd omtrent zwerfvuil, maar tijdens carnaval komen er duizenden stuks plastieken verpakkingen rechtstreeks in onze riolen en rivieren terecht. Dat is toch geen voorbeeld? Het is bovendien perfect mogelijk om die snoepjes in papier te verpakken. Dat vormt géén probleem voor onze oceanen."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio