Bedreigde scheidsrechter

Graag hadden wij gereageerd op het artikel 'Ref met mes bedreigd' in de krant van 1 december. Ten eerste: wat er na de wedstrijd is gebeurd tussen de scheidsrechter en supporter X betreuren wij ten zeerste. We hebben het als trainer ook niet gezien. Maar na verhoor van supporter X en getuigenissen van supporters van Eigenbilzen en van Rekem heeft de scheidsrechter het voorval uitgelokt.

Patrick Dexters en Ronny Ramakers, trainers van AA Rekem scholieren - Maasmechelen

Supporter X heeft geroepen naar de scheidsrechter 'wat hij eigenlijk allemaal aan het fluiten was'. Daarop heeft de scheidsrechter zijn middelvinger uitgestoken naar de supporter waarop deze zijn zakmes heeft genomen. Ok, dat mag zeker nooit gebeuren. Maar dat geldt ook voor wat de scheidsrechter doet en dat schrijft hij natuurlijk niet in het verslag! Wat ons betreft: wij hebben inderdaad gereclameerd, maar niet hoe mijnheer de scheidsrechter het schrijft in de krant. Wij zijn nauwelijks een meter op het veld geweest. Kijk, als de scheidsrechter fluit wat hij moet fluiten en hij het spel volgt zoals het hoort, gebeurt zoiets niet.

Het begon al voor de wedstrijd toen hij zei dat hij ziek was. Hij heeft gewoon de hele wedstrijd in het midden van het veld gestaan en hij nam van daaruit al zijn beslissingen. Zo floot hij bij een 1-2 stand een penalty die zeker een halve meter er buiten was, en bij een 2-3 stand liet hij doorspelen op een uitbal, die zeker dertig centimeter over de uitlijn was, waaruit Eigenbilzen scoorde (dat heeft ook de trainer van Eigenbilzen toegegeven). Maar vanuit zijn positie, midden van het veld, kon hij dat onmogelijk zien. Wij hebben in de eerste helft heel vriendelijk gevraagd aan de scheidsrechter om zijn spel a.u.b. te volgen, want ook toen nam hij al beslissingen voor en tegen ons die hij onmogelijk kon hebben gezien vanuit zijn positie. Als je een scheidsrechter hebt die van een zekere leeftijd is, kun je nog aannemen dat hij niet alles meer kan volgen, maar met de leeftijd van deze mijnheer kun je dat niet aannemen (dan moet hij maar iets aan zijn conditie doen. Of, als hij ziek is, afbellen naar de bond, zodat er iemand anders kan komen die wel kan volgen).

Wij zijn als trainers in de fout gegaan, maar ik denk dat er met zo'n scheidsrechter ook veel fout gaat. Hij neemt gewoon de spelvreugde van iedere speler weg door zulke beslissingen te nemen. Wij hebben geroepen: "Scheidsrechter, als Eigenbilzen je moet betalen per meter die je hebt gelopen, dan moet jij de club geld teruggeven." Vandaar dat we hopen dat de voetbalbond ook dit artikel leest en dit voorval grondig uitzoekt, niet te snel beslissingen neemt en die scheidsrecher niet zomaar zijn gang laat gaan. Deze brief wordt ook naar de voetbalbond gestuurd en we hopen daarom ook dat zij ook ons aanhoren en niet altijd maar geloven wat de scheidsrechters zeggen en schrijven.