NMBS-perikelen

Een kleine reactie op het voorpaginaberichtje omtrent zwartrijden bij de NMBS.

Chris Thiry - As

Toen ik achttien jaar werd, drong mijn vader erop aan dat ik zou leren autorijden. In die tijd was er nog geen sprake van een rijexamen. Het ging heel vlot en ik mocht naar hartelust oefenen. En toen papa ziek werd, was ik al vlug de chauffeur van de familie!

Een paar jaar later kocht mijn ex voor mij een sportwagentje om elke dag naar school te rijden. Ik genoot met volle teugen en klopte mijn autootje regelmatig op het stuur met de woorden 'braaf beest!'. Toen mijn jongste zusje haar eerste Kevertje kocht, vond zij ergens een sticker 'mijn auto, m'n vrijheid!'. Ik was jaloers dat ik die sticker niet eerst had ontdekt! Elke auto die ik daarna nog kocht, kreeg steeds weer de titel 'braaf beest!', ik zou me gehandicapt voelen als ik niet zo'n beestje had!

Nu ben ik 60-plusser en lid van een heemkundige kring, waarvan de meeste andere leden 65-plusser zijn. We doen regelmatig culturele uitstappen en 65-plussers rijden voor drie euro per trein het hele land af. Voor de bussen en de tram van 'De Lijn' hebben ze een gratis kaart. Dat kaartje kreeg ik onlangs ook van de gemeente en ik begon erover na te denken ook te 'trein-tram-bussen'. Christiane, m'n vriendin werd geopereerd in Diest en daar zocht ik haar op met m'n autootje. Voor revalidatie ging ze naar 'Ter Duinen' in Niewpoort, en daar zouden wij een uitstap van maken. Een avontuur trein-tram-bus!

In het station van Genk kocht ik heel prijsbewust een tienrittenkaart en vulde op het eerste lijntje in: ZATERDAG 5-11-05, rit van GENK naar OOSTENDE. De trein vertrok om 8.51 uur. We zouden overstappen in Brugge. Iets achter Brussel kregen we het bericht dat er op de lijn Brussel-Gent dringende werken werden uitgevoerd en dat we in Brugge zouden aankomen met 15 minuten vertraging. Met de nodige excuses. Onze geplande aansluiting zouden we missen, maar na ongeveer 25 minuten waren we toch op weg naar Oostende. Daar kwamen we aan rond 12.15 uur. Voor onze neus reed de tram naar De Panne weg! Niet getreurd, we stappen binnen in een restaurant en genieten van heel verse mosselen met frietjes. Om 13.20 uur zaten we op de tram en stelden daar op het bord vast dat we na zowat 25 haltes moesten afstappen. In Nieuwpoort hadden we nog een wandeling voor de boeg van 15 minuten, zodat we bij Christiane waren om 14.30 uur.

Wat hebben we gelachen met het feit dat we zes uur onderweg waren geweest! We maakten een wandelingetje met onze vriendin, dronken een lekkere kop koffie met taart en toen was het tijd om onze terugreis aan te vatten. Te voet tot op de kustlaan en daar moesten we even sprinten om de tram te halen die we van ver zagen aankomen. Maar we hadden weer 50 minuten om bij te komen. In Oostende was het weer even haasten. Van de tramhalte naar het station, even naar de toiletten, een snoepje kopen en vlug naar de trein. Precies op tijd. We installeerden ons - jassen uit, handtas aan de kant, paraplu opzij - en daar ging de deur van de trein al dicht. Bijna tegelijkertijd stond er een controleur naast ons. Oei, oei... Ik moest dat bewuste lijntje op mijn ticket nog invullen. Ik grabbelde in mijn handtas naar mijn portefeuille - en een bic - en legde die op het tafeltje voor mij. Maar een 60-plusser heeft ook een bril nodig! Terwijl ik die nam, gritste de controleur mijn kaart weg, legde die op zijn spoorwerkdoos en begon met een uitgestreken gezicht te tikken. Hij deed z'n job! Ik betaalde een rit Oostende - Genk, 17.50 euro, met daarop een boete van 12.50 euro. Praten hielp niet! Toch deed ik nog een poging. Ik vroeg zijn naam, om eventueel ergens een klacht neer te leggen. Zijn antwoord: "Mijn naam staat op dat ticket." Toen ik thuis kwam wilde ik toch eens kijken hoe die man heette. Op het ticket stonden alleen cijfers en de B van Belgische Spoorwegen.

Gepensioneerden en budgetrijders alom: wees op uw hoede! Meneer 'Belgische Spoorwegen' is een azijnpisser!