Meisjes leren hun mama’s omgaan met kolomboormachine

Print

Meisjes leren hun mama’s omgaan met kolomboormachine

Diepenbeek -

Woensdag 2 april was een spannende dag voor enkele mama’s in het techniekatelier van de KHLim in Diepenbeek. Hun dochters gaan al vlot om met het gereedschap in het atelier, maar voor de meeste mama’s is het nieuw. Geen wonder dat het bij de meisjes van een leien dakje loopt, zij hebben ook al zeven sessies van 'Techniek4Girls' achter de rug in het techniekatelier van de KHLim in Diepenbeek waar zij de kneepjes van techniek leerden van vrouwelijke techniekstudenten uit de lerarenopleiding.

De meisjes, van 10 tot 12 jaar, konden zich uitleven in het atelier op woensdagnamiddag en maakten er allerlei mooie en nuttige werkstukjes. Op de laatste dag maakten zij een klokje uit hout en kunststof. De persoonlijke toets op het einde maakte het altijd net helemaal af. Bij het klokje was dat een stratenplan met hun eigen adres als achtergrond.

Er is nood aan meisjes met technische geletterdheid. Waarom zouden zij thuis later ook geen technische klusjes kunnen opknappen, net zoals de nieuwe mannen van tegenwoordig ook kunnen koken, strijken of poetsen.
Maar nog hoger is de nood aan technisch of wetenschappelijk geschoolden voor de bedrijfswereld. Er is grote vraag naar hoger opgeleide werkkrachten met een technisch of wetenschappelijk diploma, maar ook goed geschoolde vaktechnici zijn schaars op de arbeidsmarkt en de vraag ernaar is groot.
Hoog tijd dus om ook meisjes warm te maken voor een studiekeuze in deze richting. Hun toekomst is er alleszins mee verzekerd!

En als we op het enthousiasme afgaan van deze jonge meisjes in de workshops, zien zij het zelf zeker wel zitten. Nu alleen de ouders nog mee op dezelfde golflengte krijgen! Maar de Vlaamse overheid helpt mee om het STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)-onderwijs te promoten en hopelijk komen er daardoor wat meer meisjes, en ook jongens, in deze wetenschappelijke, technische, wiskundige en ingenieursrichtingen terecht…
Wij hebben hen broodnodig in onze maatschappij!