Laat ons armoede illegaal verklaren

Print

Laat ons armoede illegaal verklaren

Hasselt -

Professor Riccardo Petrella roeit al meer dan veertig jaar tegen de stroom van de globalisering in, met een pleidooi voor een andere, betere, rechtvaardige wereld. Een wereld zonder armoede. De Italiaanse Belg Petrella probeert iedereen ervan te overtuigen dat de financiële markten er anders over oordelen.

“Als armoede een bank was dan bestond armoede niet meer. Armoede moet illegaal worden verklaard.”

Voor een goed bezet Louis Roppe autitorium in de oude gevangenis van Hasselt maakte de flamboyante professor duidelijk dat kennis moet worden gedeeld en niet geconserveerd. Kennis is immers geen koopwaar. Universiteiten zijn er niet alleen voor rijken, de elite of de wijzen. Kennis is een middel tegen de armoede.
Petrella hekelt ook het monopoliseren van water, grondstoffen en educatie door de industrie en de Haute Finance, die daarmee een directe greep krijgen op armoede, honger, dorst en onderwijs. Als voorbeeld wordt aangehaald dat concerns als Monsanto zaden genetisch manipuleren en niet-reproductief maken. Boeren kunnen dus geen nieuw zaaigoed meer betrekken uit hun oogsten en moeten het kopen bij Monsanto. Het heeft geleid tot ontzettend veel wanhoopsdaden onder de Zuid-Amerikaanse boeren.

Helpen betekent niet “Eten geven” maar structurele veranderingen aanbrengen. Liefst met lokale economieën. We moeten hen kennis laten verwerven die mensen in staat stellen om zelfredzaam te zijn.
Frappant is het voorbeeld van de jaarinkomen van één man (Bill Gates). Met 1/5de van zijn jaarinkomen kan hij 1 miljard mensen voeden en zou de honger de wereld uit zijn. Zo zijn er honderden miljardairs en nog veel meer multinationals en banken die de macht en de middelen hebben om de armoede te bestrijden. Zij zijn echter gebaat met ongelijkheid en tegenpolen. Af en toe gaan hun marketeers over tot een actie van Caritatief Kapitalisme om de façade wat op te smukken.

De lezing ‘Laat ons armoede illegaal verklaren’ is een organisatie van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang, een initiatief van UHasselt, PXL en de Provincie Limburg. De UMB heeft in de oude gevangenis een vaste stek. U kunt er terecht op maandag en donderdag van 14u30 tot 17u30 om rustig van gedachten te wisselen. U krijgt er telefonisch gehoor op 011 26 90 84.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio