Helena Peeters - 103 jaren

Print

Helena Peeters - 103 jaren

Hasselt -

Helena Peeters “103 jaren“

Lena werd geboren te Hechtel op 23 maart 1911. Haar ouders Mathieu Peeters en Theresia Vangansewinkel huwden op 10 mei 1908, (Mathieu is gestorven op 98.5 jarige leeftijd).

Lena was het tweede kind uit een gezin van veertien, elf meisjes en drie jongens.

Haar ouders zijn in Hechtel blijven wonen tot na de geboorte van hun zevende kind in 1919. De zes volgende kinderen zijn in Grote Brogel geboren en het laatste kind in Hasselt. In 1929 verhuisden ze naar de boerderij op de Souheide in Kaulille. Van de veertien kinderen zijn er nog zeven in leven, zes zussen en een broer, samen hebben ze een gemiddelde leeftijd van boven de 92 jaren.

Op 6 oktober 1937 is Lena getrouwd met Willem Winters. Willem was militair en was gekazerneerd in Kaulille, hij was bij de grenswacht en op de tiende mei 1940 moest hij met de fiets naar Maaseik om daar de grens te bewaken. Op het moment dat Belgie zich overgaf, is hij krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Hannover, hij is pas terug gekomen toen de tweede wereld oorlog gedaan was. Op twee weken na heeft hij vijf jaren krijgsgevangen gezeten. Mij is verteld dat hij het langste krijgsgevangene is geweest van de hele omtrek.

Door de oorlogsomstandigheden, hebben ze lang moeten wachten op hun eerste kind Alice, ze waren al elf jaren getrouwd. Achteraf zijn er nog vier kinderen bij gekomen: Marie Therèse, Jean, Martin en Guido (overleden op 10 juli 1955).

Toen Lena bijna 102 jaren was, is ze nog samen met haar dochter Alice verhuisd naar een appartement in Zonhoven. Op dit moment woont ze nog steeds bij haar dochter Alice. Dagelijks krijgt ze bezoek van familie, dorpsgenoten uit Kaulille en al nieuwe kennissen uit Zonhoven. Alice zorgt altijd voor een warme ontvangst, koffie met een borrel Elexcier d’ Anvers en een stuk taart, het is ook danks zij haar en de verpleegsters van het Wit-gele kruis dat ik nog vrij goed gezond ben. Dagelijks leest ze ook nog haar krant, namelijk HBVL en volgt ze ook graag de parlementairen debatten op Canvas.

Nog enkele anekdotes:

- Toen ze bijna 101 jaar was, is ze naar de begrafenis geweest van een jongere zus van haar die was 99.5 jaren oud.
- Vorig jaar heeft haar petekind “Jeanne” haar diamanten bruiloft gevierd.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio