“Fluisterend Stuifmeel”, de fruitgedichten van Jolien Bruyninckx en Jan Goffa gebundeld

Print

“Fluisterend Stuifmeel”, de fruitgedichten van Jolien Bruyninckx en Jan Goffa gebundeld

Sint-Truiden

Sint-Truiden -

Op het einde van vorig jaar schreef de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie voor de vierde maal een wedstrijd uit om een nieuwe Haspengouwse Fruitdichter aan te stellen, een zoektocht die opnieuw een verrassende winnaar opleverde.

Op 22 maart mogen we u de naam van onze vierde Fruitdichter bekendmaken. U zal ons zeker niet kwalijk nemen dat we ons pas op ons feestelijk Kapittelbanket, waarop we tal van prominenten zullen opnemen in onze Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie, ruimte vrij maken voor deze aanstelling. Deze persconferentie is in feite bedoeld om afscheid te nemen van de twee vorige fruitdichters. En we hebben het hier over Jan Goffa die van 2010 tot 2011 fruitige gedichten op papier zette en Jolien Bruyninckx die haar poëzie met fruitig karakter van 2012 tot 2013 deelde met de Commanderie en gans Haspengouw.
Vandaag nemen we afscheid van twee Truienaren die de laatste vier jaar ons met de regelmaat van een klok voorzagen van fruitgedichten. Van de fruitdichter wordt namelijk verwacht dat hij of zij maandelijks een gedicht schrijft dat een persoonlijke impressie weergeeft van Haspengouw en/of het Haspengouws fruit. Hij/zij dient ook op activiteiten aanwezig te zijn die verband houden met het Haspengouws fruit en er desgewenst enkele gedichten voor te dragen. Onze vorige fruitdichters kweten zich perfect van hun taak. Haspengouw en het fruit zijn trouwens een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zowel woord- als andere kunstenaars.
Jan Goffa werd geboren in 1957 in Aalst (Oost-Vlaanderen). Hij liep er humaniora in het Klein-College en schreef al occasioneel gedichten. Na zijn middelbaar koos hij voor een ingenieursrichting aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Hij studeerde af in 1980 als burgerlijk bouwkundig en transport-mechanisch ingenieur. Jan Goffa oefende verschillende bouwtechnische functies uit bij het leger tot 1989. Daarna stapte hij over naar de bouwwereld, eerst als werknemer, daarna als zelfstandige. Sedert 2002 woont hij in Brustem. Hij geeft thans ook parttime les. Gedichten schrijven was en is nog altijd zijn passie, en dus publiceerde hij reeds enkele dichtbundels. Jan Goffa’s gedicht ‘Knapvers’ leverde hem in 2010 de titel van Fruitdichter op. Daarin beschreef de Fruitdichter de gemoedsrust van de boomgaarden en het landschap. Op een subtiele wijze werd in enkele zinnen de verdere levensloop van de Haspengouwse vruchten weergegeven.
Jolien Bruyninckx was de eerste vrouwelijke Fruitdichter en meteen ook de jongste, een gedurfde maar uiteindelijk zeer correcte keuze van de jury. Ze volgde Humane Wetenschappen in KCST tot 2009 om daarna met succes een lerarenopleiding aan de Provinciale Hogeschool af te maken. In 2009 werd ze al verkozen als KCST-dichter en in 2010 kreeg ze een eervolle vermelding bij Kunstbende. In 2011 behaalde ze de eerste plaats Pennenvruchten, een poëziewedstrijd tussen PHL, Xios en UHasselt. Voor ze Fruitdichter werd, schopte ze het nog tot tweede eredame en won ze de persprijs bij de verkiezing van Miss Fruit Belgium en Ambassadrice van de stad Sint-Truiden. Zij won de titel in 2012 met “Stil Geluk” waarin ze beschreef hoe de fruitbomen na de winterse kou weigeren te vergaan, maar prachtige bloesems vormen als start voor een nieuw seizoen.
Om de vrucht van hun maandelijkse inspanningen ook voor het nageslacht te bewaren en om de schoonheid van hun poëzie te delen met andere mensen hebben we hun pennenvruchten in boekvorm gegoten. Van onze eerste fruitdichter, Boudewijn Knevels, verschenen twee gedichtenbundels, “Gebalde Gezondheid” en “Schilderachtig Haspengouw”. Dat tempo was echter voor de Keizerlijke Commanderie niet houdbaar. Vandaag presenteren we u graag de bundeling van de gedichten van Jan Goffa en Jolien Bruyninckx. “Fluisterend Stuifmeel” is de poëtische naam van een bundel vol verrassende fruitgedichten. Beide dichters belichten het fruit en het randgebeuren rond fruitteelt en Haspengouw op hun eigen, sterke en poëtische manier. Met erg veel verbeeldingskracht, soms dubbele bodems en vergezeld van een vleugje humor. Waarom trouwens niet.
Een zeer belangrijke bijdrage tot dit verzamelwerk met fruitgedichten van Jan Goffa en Jolien Bruyninckx leverde Betty Vandenrijt uit Buvingen: zij verluchtte de magnifieke poëzie van Jan en Jolien met knappe pastelkleurige illustraties waardoor “Fluisterend Stuifmeel” meer is dan een bundel gedichten namelijk ook een leuk kijkboek.
“Fluisterend Stuifmeel” is een uitgave van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie en de bundel is te verkrijgen bij de leden van de Commanderie, bij de auteurs en in de Standaard Boekhandel, Luikerstraat te Sint-Truiden. Kostprijs: 10 euro.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio