Miriam Perrone ondersteunt met ASSODEM autisten op de werkvloer

Assodem staat voor ASSinstance On Demand, met een kleine woordspeling naar ASS (autismespectrumstoornis). Twee jaar geleden werd bij Miriam Perrone (33) de diagnose Syndroom van Asperger gesteld. Omdat er voor mensen met autisme lange wachtlijsten in de hulpverlening bestaan, besloot ze om zelf een coachingbureau in Houthalen-Oost op te starten.

Ria Coeckelberghs

Ze geeft nu voorlichting bij bedrijven om het functioneren van een autistisch persoon toe te lichten teneinde een optimaal werkklimaat te bewerkstelligen. Een heldere communicatie levert immers een win-winsituatie op voor bedrijf en werknemer.

“Ik wil graag het clichébeeld over autisme doorbreken want het is vaak onzichtbaar”, zegt Miriam. ”Autisme is een medische, diagnostische kapstok, die in het dagelijks leven vooral een negatieve lading heeft gekregen. Bij een autist begint de informatieverwerking bij de details in plaats van bij de grote lijnen zoals bij de doorsnee mens. Vaak zijn het perfectionisten. Zij nemen taal letterlijk en kunnen bijvoorbeeld grappen en uitdrukkingen, die figuurlijk bedoeld zijn, zoals 'tussen de lijnen lezen', niet begrijpen. Toch zijn er werknemers die op zeer hoog niveau functioneren ondanks hun 'gebruiksaanwijzing'. Volwassenen met het Asperger-syndroom lijken sociaal competent maar zijn dat in wezen helemaal niet. Door middel van imitatie en acteren kunnen ze het gebrek aan sociaal inzicht en empathie verbergen. Ze spelen hun rol met zoveel overtuiging dat ze normaal overkomen.

BeroepenVolgens klinisch psycholoog Tony Attwood is er geen enkel beroep uitgesloten voor mensen met ASS, met de juiste aanpassingen is alles mogelijk. Het stigma is dat het alleen ICT'ers zijn. Maar in werkelijkheid kunnen ze in alle denkbare beroepsgroepen aan het werk. Hoe het werk is ingericht, hoe ze begeleid worden, hoe de collega's er mee omgaan is veel meer bepalend voor het succes dan de inhoud van het werk.

Assodem wil iedereen, al of niet gediagnosticeerd met autisme, begeleiden. Ook werkgevers zijn welkom. Via infosessies en consultancy wordt duidelijk hoe men het beste kan omgaan met autisme op de werkvloer. “ Als iemand het vermoeden heeft dat hij ASS heeft kan hij mij mij terecht voor advies,” legt Miriam uit. “Ik denk mee met de persoon in kwestie, geef inzicht in autisme en verwijs hem door naar een psychotherapeut indien nodig. De meeste ziekenfondsen komen hier niet in tussen, alhoewel sommige een beperkte vergoeding bieden. Daarnaast heb ik een volledig openbare Facebookpagina waar iedereen mij vragen kan stellen. Uiteraard kan dit ook anoniem via een persoonlijk bericht.

In de Week van de Ondernemer kan je komen luisteren naar glASShelder, een lezing over autisme. ”Hier geef ik antwoord op de vraag waarom autisme meer en meer voorkomt. Of lijkt dat alleen maar zo? Is iedereen eigenlijk een beetje autistisch? Of toch niet? Hoe werkt een autistisch brein? En hoe functioneert het niet? Ook is er mogelijkheid om vragen te stellen. Iedereen is welkom! Of je nu iemand met autisme bent, iemand met autisme kent of gewoon meer wilt weten. Wie een saaie uiteenzetting over autisme verwacht, zou wel eens heel verrast kunnen zijn.

Deze lezing gaat door in The Box in de Vennestraat 127 te Genk , op dinsdag, 11 maart 2014 om 19u30. Je auto kan je parkeren aan de Aldi. Als je dan de trap af wandelt en de Vennestraat ingaat, bevindt The Box zich een eindje verder aan je linkerkant. Inkom bedraagt 3 euro en kan je ter plaatse betalen (liefst gepast geld).

Wil je graag aanwezig zijn, reserveer dan vooraf via miriamperrone80@gmail.com of bel naar 0479/80.21.62.FB: www.facebook.com/assodem.auticoaching E-mail: mp.assodem@gmail.com

Houd de website www.startersbazaar.be in de gaten, want er zijn die week in The Box nog een heleboel interessante dingen te zien en te beleven. "

Ria Coeckelberghs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer