thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Corsicaanse den in Limburg

Corsicaanse den (pinus nigra corsicana) in Limburg. De Corsicaanse den is afkomstig van het vulkanisch eiland Corsica in de Middellandse Zee. Hij groeit er vanaf 800 m boven de zeespiegel, zit bijna elke winter in de sneeuw en heeft eigenlijk niets te maken met het Middellandse Zeeklimaat.

Franz Dufrane, ere-woudmeester - Hechtel-Eksel

Theoretisch een 'exoot' en dus gedoemd om te verdwijnen in Vlaanderen.

Men kan zich echter de vraag stellen of de term 'exoot' wel altijd verantwoord is. Na de IJstijden zijn de planten opnieuw noordwaarts geëvolueerd maar werden in Europa verhinderd door bergketens die bijna allemaal oost-west gericht zijn. Dit in tegenstelling met Noord-Amerika waar de bergketens noord-zuid gericht zijn en waar dus de meeste planten vlot teruggekomen zijn.

Als men alleen inheemse soorten mag gebruiken, door wat moeten we dan aardappelen, tomaten, citroenen, sinaasappels, enz. vervangen?

Eigenlijk zijn inheemse boomsoorten bomen die gezond zijn, goed groeien, geen ziektes vertonen en een natuurlijke verjonging verzekeren. De Corsicaanse den groeit goed, heeft weinig last van ziektes en kan lang op stam behouden blijven: 100 à 150 jaar met een houtproductie van 600 m³/ha als dunningen en 600 à 800 m³/ha als eindkap. De Corsicaanse den bezet 13 procent van de totale bosoppervlakte in Limburg. Hij werd in Vlaanderen ingevoerd einde 19de eeuw en heeft veel voordelen t.o.v. de grove den:

- De jaarlijkse aangroei is 10 à 14 m³/ha, hetzij het dubbel van de grove den.

- De stammen van zijn kaarsrecht en bereiken een hoogte van 30 à 35 m en vormen zo prachtige 'kathedralen'.

- Ze groeit veel beter op arme, droge zandgronden en op landduinen.

- De variëteit pinus nigra, herkomst Koekelare (toch inheems?) heeft een aanwas van 25 à 30 procent hoger dan de herkomst Corsica.

Maar over de economie wordt nog weinig gepraat...

En wij maar promoten dat we allochtonen moeten aanvaarden...

Waar gaan we naartoe??

Arm Vlaanderen!