Ford dringt verliezen in Europa terug

Ford rijdt in Europa langzaam uit de verlieszone. Dankzij besparingen en hogere verkopen kon de Amerikaanse autobouwer vorig jaar op deze moeilijke markt het verlies voor belastingen terugdringen van bijna 1,8 miljard naar 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro).

belga.be

Het bedrijf rekent er op dat het verlies dit jaar verder afneemt om in 2015 opnieuw - zoals eerder voorzien - een bonus te realiseren.

"De herstructurering in Europa kent opnieuw goede vooruitgang", aldus het concern met zetel in Dearborn dinsdag. De ontspanning van de toestand is ook merkbaar in de globale jaarcijfers. Ford heeft "een van de beste jaren aller tijden achter zich", luidt het.De onderneming verdiende zijn geld vooral op de Noord-Amerikaanse thuismarkt, en toenemend in Azië. De winst voor belastingen in Noord-Amerika steeg naar 8,7 miljard dollar (6,3 miljard euro). In Azië werd een winst van 415 miljoen dollar geboekt. De totale winst voor belastingen kwam uit op 8,6 miljard dollar, een stijging van 603 miljoen dollar. In het slotkwartaal zorgde een belastingeffect voor een bijkomende stijging. De omzet op jaarbasis steeg met een tiende tot 146,9 miljard dollar.Ford produceerde vorig jaar 6,4 miljoen voertuigen, een stijging met 646.000 stuks ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf heeft aangekondigd dit jaar wereldwijd 23 nieuwe of gemoderniseerde modellen op de markt te gaan brengen, meer dan twee keer zoveel als in 2013. Verder maakte Ford bekend in 2014 in de VS en Azië 11.000 nieuwe banen te zullen creëren als onderdeel van een wereldwijd groeiprogramma.