Ter gelegenheid van gedichtendag : De toren van Peer

Jij staat daar statig pronkend, hemelhoog.Trots van Peer, dat hoeft geen betoog.Eeuwen geleden ontstaan als verdedigingsmuur.Meerdere malen geteisterd door strijd en vuur.Door de jaren heen dikwijls gerenoveerd.Nog niet zolang geleden gans gerestaureerd.

Camiel Schepers

Ontelbare mensen keken u bewonderend aan.Niets van wat in Peer gebeurde is u ontgaan.Onnoemelijk leed heb jij met vele gedeeld.Samen met diepgelovigen bij het O-L-V-beeld.Duizenden malen zag jij veel verdriet.Telkens als een dierbare deze wereld verliet.

Maar de klokken werden ook feestelijk geluid.Bij de eeuwige verbintenis van bruidegom en bruid.Nieuwsgierig keek jij naar de vele bruiloftstoeten.Met bruiden, soms zichtbaar van moeten.Naïeve meisjes, het hoofd op hol gebracht.Maar die niet aan de gevolgen hadden gedacht.

Jij was bewoond door de duiven van de deken.Die van op de grond op grote vlinders leken.En in 1945, bij de bevrijding van ons land.Werd daar heel boven de Belgische vlag gepland.Alleen Jaak van Bertus Put, een echte acrobaat.Was tot zoiets uitzonderlijks in staat.

Proficiat ook aan iedereen die het kan maken.Om langs die 161 trappen boven te geraken.Met als beloning een prachtig vergezicht.Als gij u blik naar de vier windstreken richt.En om uw cultuurbagage wat te verrijken.Kunt gij daar boven de beiaard bekijken.

Eigenlijk niet te geloven, maar echt waar.Hangt daar de Dolorosa, meer dan 3 ton zwaar.Samen met 63 andere vormt ze één geheel.Plus nog één luidklok met klokkenzeel.Beschermend toekijkend in weer en wind.Reus der Kempen door elke Perenaar bemind. Cam.38


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio