Op z'n Loons (4/14)

1. Bë Liechmes joone kaase gewèt en vrugger joonde vör de meijs een kèskesprezèse geha. Twes oek de gewounte deej do`ch boekesekoeke te bakke, waant ' dooë is ge vrowke noch zooë errem, of ze mok hör penneke werrem'.Met Lichtmis worden kaarsen gewijd en vroeger werd er voor de mis een kaarsjesprocessie gehouden.

Guy Vijgen

't Was ook de gewoonte die dag pannenkoeken te bakken, want 'er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm

2. As koojounges pronselde weej van alles : preijntjes van voetballers of coureurs, timmers, klitsmeeje, meikeejvers…..Als kwajongens ruilden we allerlei : prentjes van voetballers of wielrenners, postzegels, knikkers, meikevers….

3. Ne onderrok trik meijr as twiej pjaat.Een onderrok trekt meer dan twee paarden(met de liefde weet 'n vrouw alles te bereiken)

4. Het raaike kaffeis in Loan in de joore fèftech wes heijl laaijnk. In de Steijnstroojt 'Jef van de Serkel'; op 't Spellef 'Nol van de Misse', 'Huberke Albèr' (lo`ìjter de Majestic), 'bë Silviejke', 'bë Boessier', 'bë de Bijng' en in 'de Trepkes'; op de merret 'bë To`ske' en bë Priejme' ; in de Welle- en Sto`jsestroojt 'bë Peitres', 'bë Maks', 'bë de Schipper ' en 'bë Lauwers'; en in Gro`ìjt woore dooë noch 'de Witte ' en 'Boessier'Her rijtje cafés in Loon in de jaren vijftig was erg lang. In de Steenstraat was er 'Jef van de Cercle'; op het Speelhof 'Nol van de Missen', bij 'Huberke Albert' (later de Majestic), 'bij Sylvieke', 'bij Boussier', 'bij de Bing' en in 'de Trepkes'; op de markt 'bij Tonske' en 'bij Priemen'; in de Wellen-en Stationsstraat 'bij Petrus', 'bij Max', 'bij de Schipper' en 'bij Lauwers'; en in Graeth had je nog 'de Witte' en 'Boussier'


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio