Alle leerlingen acteur in “De Bal” van Roland Javornik

De Leerlingen van de Daltonschool 2 aan het Vrijwilligersplein hebben wel een heel bijzonder project opgestart. De 180 kinderen, uit 8 klassen, spelen alle rollen in een film over WO I die de titel ‘De Bal’ meekreeg.

De acteurs en actrices zijn 2,5 tot 12 jaar.

Chretien Paesen

Nathalie De Weyer bewerkte het script samen met Ivvo Konings. De film- en geluidsopnamen worden door de Hasseltse filmclub Curieus gedaan. Het totale werk staat onder de regie van Hasselaar Roland Javornik die zijn sporen eerder al verdiende met realisaties als “Roerloze Ontploffingen” en het audiovisuele toneelstuk "Vreemd wordt vriend".

De Bal is het verhaal van twee kinderen die ruziën om een bal. Het is niet zomaar een speelbal want die bal is het laatste cadeautje van opa die tijdens WO I sneuvelde. Niet alleen de huidige wereldleiders Obama en Merkel hebben een rol in het script, ook onze eigen premier Di Rupo wordt vertolkt. Zelfs Piet Huysentruyt duikt op aan het front. Fictie en waarheid doorkruisen elkaar in de prent.

Bijzonder is het waargebeurde verhaal van soldaat Jean D’ Hulst die aan de gevechtslinie een brief krijgt van zijn lief met de vraag: ”Stuur mij eens een bloempje van de velden waar jij strijdt.” Waarop Jean, op gevaar van zijn leven, uit de loopgracht klimt en snel een margrietje weet te plukken en terugstuurt naar zijn verloofde. Sedertdien wordt in Limburg de margriet als symbool gebruikt en elders de klaproos.

De voorbereidingen voor het draaien van de film, de kostumering en het opdelen van de opnametaferelen per klas gebeurde in afzonderlijke workshops waaraan heel de Daltonschool 2 meewerkt. Alles loopt onder de leiding van juffrouw Christel Philtjens.

De film wordt op 23 maart in de Kinepolis aan het grote publiek getoond. Daarna zullen de Hasseltse musea en bibliotheken kleinere voorstellingen organiseren. “De Bal” kwam tot stand met de hulp van de PXL, het productiehuis JAVORNIK, methodeschool Van Veldeke, het provinciaal centrum voor Cultureel Erfgoed en uiteraard de Daltonschool 2. Het Provinciebestuur zorgde voor de financiële ondersteuning.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio