Geschiedkundige prijzen gemeente Riemst uitgereikt

Vrijdag 24 januari heeft de gemeente Riemst haar geschiedkundige prijzen uitgereikt tijdens de jaarlijkse vergadering van GOGRI. Geschied- en oudheidkundig genootschap Riemst begon de avond met een korte lezing over 'Verliefd, verloofd en niet getrouwd' door Julien Daenen.

miet debay

Na de vergadering vond de receptie plaats met de uitreiking van de geschiedkundige prijzen. De jury stelde voor de geschiedkundige prijs 2013 toe te kennen aan de publicatie 'Riemst Klinkt' van dhr. Jackers en dhr. Medaerts en dan met name in de categorie “een wetenschappelijke bijdrage tot een betere kennis van de plaatselijke geschiedenis van één of meer deelgemeenten van Riemst of van Riemst zelf”. De publicatie geeft een overzicht in woord en beeld van het muziekleven in Groot-Riemst in de 19de, de 20ste en het begin van de 21ste eeuw. Alle voormalige gemeenten van de huidige fusiegemeente Riemst komen aan bod. De publicatie behandelt per dorp de geschiedenis van de vele fanfares, harmonieën, … . Er wordt een volledig overzicht gegeven van de ontstaansgeschiedenis tot nu. De context van het ontstaan, de geschiedenis, etc. worden goed gekaderd.

De jury stelde ook voor de geschiedkundige prijs 2013 toe te kennen aan de publicatie 'PJZB op kamp' van dhr. Vos met name in de categorie “gewone verhalen over de volksgeschiedenis van één of meer deelgemeenten van Riemst of van Riemst zelf”. De publicatie geeft een overzicht van de jaarlijkse kampen van de parochiale jeugd van Zichen en Bolder. Behalve het verzamelen van foto’s met bijhorende namen staan ook anekdotes en verhalen vermeld over de kampen. Dit is een zeer waardevolle uitgave aangezien jeugdbewegingen veelvuldig aanwezig zijn in onze dorpen en bijgevolg ingebakken zijn in onze cultuur. Dhr. Pierre Vos kreeg deze prijs postuum en deze werd in ontvangst genomen door zijn kleinkinderen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio