Turkse centrale bank in spoed bijeen

De Turkse centrale bank komt morgen in spoed bijeen. De onverwachte bijeenkomst volgt op de verdere neergang van de Turkse lira tegenover de euro en de dollar.

De Turkse centrale bank kondigde vandaag aan dat het monetair beleidscomité dinsdagavond bijeen komt, en de nodige maatregelen zal nemen om de lira te stabiliseren.

belga.be

De aankondiging van de bijeenkomst zorgde onmiddellijk voor een positief effect op de wisselkoers. De munt steeg naar 2,3334 lira voor een dollar, nadat eerder vandaag nog een laagterecord van 2,39 lira voor een dollar werd bereikt. Het nieuws over de bijeenkomst voedt de speculatie dat de centrale bank de rentes zal optrekken. Vorige week wees de centrale bank de maatregel nog af. De regering vreest dat dergelijke maatregel de groei zou temperen. Een corruptieschandaal heeft de Turkse politieke en financiële wereld in zijn greep. Sinds half december verloor de munt al tien procent van zijn waarde tegenover de euro en de dollar. Bovendien staan verscheidene opkomende economieën onder financiële druk, nu beleggers ze de rug toekeren.