Handelstekort Japan bereikte recordhoogte in 2013

Het Japanse handelstekort is vorig jaar opgelopen tot zowat 11,5 biljoen yen (82 miljard euro). Dat is bijna twee derde meer dan in 2012 en een een nieuw record, zo meldde het ministerie van Financiën vandaag.

De toename van het handelstekort is vooral te wijten aan de zwakke yen en aan de forse verhoging van de invoer van olie en gas.

belga.be

De import van fossiele brandstoffen is sterk gestegen sinds het land eigen kernreactoren stillegde na de nucleaire ramp in Fukushima, in maart 2011.De Japanse invoer steeg vorig jaar met 15 procent tot 81,3 biljoen yen. Dat is het hoogste peil sinds het begin van de statistieken in 1979. De uitvoer nam met 9,5 procent toe tot 69,8 biljoen yen.Het land registreerde in december voor de achttiende maand op rij al een handelstekort.Economen denken dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar het Japanse handelstekort weer zal gaan dalen, vanwege een sterkere export naar de Verenigde Staten en Europa en een afzwakkende binnenlandse vraag in verband met een btw-verhoging. In 2011, na de Fukushima-ramp, kwam er een einde aan drie decennia met handelsoverschotten in Japan. Die waren te danken aan de sterke uitvoersectoren van het land, zoals de auto- en de elektronicasector.