Gezellige Toast Literair met schrijver Bart Demyttenaere

Print

Gezellige Toast Literair met schrijver Bart Demyttenaere

Kaulille

Bocholt -

Op zondag 19 januari was het voor de 4de maal ‘Toast Literair’. Ik had ernaar uitgekeken omdat ik het de vorige keren zo’n succes vond. Deze keer was het te doen in de parochiezaal van Kaulille omdat bib ‘De Priool’ een opknapbeurt ondergaat. Maar niet getreurd, ook van deze zaal werd een uitnodigende onthaalruimte gemaakt met twee aan twee geschoven tafels, fris gedekt en met een vaasje groen.

Ook het gerief voor de spreker: beamer en scherm, alles was voorzien.

We werden verwelkomd met een royale toast: schuimwijn of fruitsap en een origineel woordje van de voorzitter met op het eind daarvan een echte nieuwjaarsbrief met wensen en beloften.
De spreker was ook al aanwezig maar samen met ons nam hij eerst het ontbijt dat overvloedig was en voor ieder wat wils bood.

Toen de ergste honger gestild was, stak Bart Demyttenaere van wal: schrijver is hij in hart en nieren en dat al sinds zijn kinderjaren. Hij vertelde erover en dat was goed want bescheiden als hij is, loopt hij eigenlijk niet graag in de kijker. Daarom misschien dat hij nog niet bij iedereen gekend is? Wij herinnerden ons hem van de voorstelling - en het lezen - van zijn boek ‘De laatste zusters van Vlaanderen’. Hij schreef meer dan dertig boeken! Kinderlectuur en voor volwassenen meestal informatieve boeken!

Het boek dat hij nu op stapel heeft staan ‘Congo yangu’ heeft zijn oorsprong in de ervaringen van zijn familie met onze voormalige kolonie. Was het zijn bet- of betbetovergrootvader die veelvuldig met Stanley is omgegaan? Zijn vader op zijn beurt werkte in Congo toen Bart er werd geboren in 1963 en hijzelf, onderwijzer zijnde, gaf er een aantal jaren les vóór hij fulltime schrijver werd.
Na het bijtanken van koffie of thee, deden we ons te goed aan smakelijk gebak en brak het vragenkwartiertje aan.
Ik vond het weer een indrukwekkende ‘Toast Literair’ en kijk weer uit naar die van volgend jaar. Maar nu eerst de ‘Uchteravond’ die de imkers aan het woord laat op dinsdag 18 februari.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio