Vlamingen en Walen: hoe we verschillen en toch weer niet

Naar aanleiding van de aankomende verkiezingen organiseert Vormingplus Limburg vanaf januari ‘Rendez-Vous met België’. Vier activiteiten waarin gezocht wordt naar de identiteit en dynamiek van ons land.

De inspiratie haalde Vormingplus Limburg uit de media.

Tonino Di Pietrantonio

Hier krijgen de aankomende verkiezingen steevast de naam ‘moeder aller verkiezingen’ aangemeten. Als het ware een referendum over het voortbestaan van ons land. De burger zal door zijn keuze aangeven wat de meerwaarde is van twee landsdelen die samen leven en besturen. Daarom gaat Vormingplus Limburg in een activiteitenreeks op zoek naar gelijkenissen en verschillen tussen Vlamingen en Walen en naar de voor- en nadelen van een bestuurlijke samenwerking.

De activiteitenreeks startte op 9 januari met een lezing van journalist Frédéric Deborsu over Vlamingen en Walen, waarom zij verschillen en toch weer niet. Deborsu is expert in de geschiedenis van Wallonië en schetste vanuit die invalshoek de huidige dynamiek tussen het noorden en zuiden van ons land. Hij beschreef hoe Wallonië ooit de derde wereldmacht was, hoe Vlaanderen de regio in 1965 voorbijstak en hoe Wallonië zich de dag van vandaag weer aan het rechttrekken is. Hij neemt u mee naar de glorietijd van Verviers, the place to be voor het textiel, en naar Luik met Cockerill. Hij animeert het geheel met beelden en anekdotes van gisteren en vandaag.

Wat staat er nog op het programma van ‘Rendez-vous met België’? Op 10 maart geeft politicoloog Kris Deschouwer geïnteresseerden een spoedcursus over de betekenis van het modewoord ‘zevende staatshervorming’. ‘Het ABC van de staatshervorming’ zal de deelnemers helemaal updaten over wat die staatshervorming inhoud. Dan is het de beurt aan Professor Bea Cantillon die op 23 april meer vertelt over ‘transfers en splitsing van de sociale zekerheid’. Tenslotte analyseert stripjournalist Geert De Weyer op 8 maart de communautaire verschillen en gelijkenissen aan de hand van ‘het stripverhaal als Belgisch product’.

Op de webpagina van Vormingplus Limburg vindt u meer info over deze activiteiten .


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio