Nederlandse export neemt toe

Nederland heeft in november 2,4 procent meer goederen geëxporteerd dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De groei volgde op twee maanden waarin het exportvolume kromp. De waarde van de uitvoer zakte in november met bijna 3 procent tot 36,8 miljard euro.

belga.be

Doordat de waarde van de invoer met 4 procent afnam, steeg het handelsoverschot van Nederland met zo'n 300 miljoen euro tot 4,2 miljard euro. In november werden 0,8 procent meer goederen geïmporteerd dan een jaar eerder. Ook die groei volgde op een kleine krimp in oktober. Exportgoederen kostten gemiddeld 2,4 procent minder dan in november 2012, terwijl de import gemiddeld 2,1 procent goedkoper werd. Daardoor verslechterde de ruilvoet in de buitenlandse goederenhandel licht. Het CBS gaf verder aan dat de vooruitzichten voor de export in januari zijn verbeterd ten opzichte van de voorgaande maand. Volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tonen de cijfers aan dat "de weg uit de crisis via het buitenland loopt". Groeikansen voor de export ziet zij vooral in nieuwe markten. "Bijvoorbeeld in Afrika. Daar worden de kaarten nu geschud en die boot mogen we niet missen", aldus de minister.