Duitse economie groeide nauwelijks in 2013

De Duitse economie is vorig jaar met 0,4 procent gegroeid. Dat meldde het Duitse statistiekbureau vandaag op basis van een eerste schatting.

De groei was daarmee beperkter dan in de voorgaande jaren. In 2012 werd Europa's grootste economie 0,7 procent groter, terwijl in 2011 nog een groei van 3,3 procent werd gerealiseerd.

belga.be

De terugval werd vooral toegeschreven aan de economische problemen in andere landen. Die deden de aanhoudend goede ontwikkeling van de binnenlandse vraag teniet. De uitgaven van Duitse consumenten namen vorig jaar met 0,9 procent toe. De groei van de export bleef beperkt tot 0,6 procent, terwijl de import met 1,3 procent steeg. Doordat de import sterker groeide dan de export, drukte de internationale handel de economische groei per saldo met 0,3 procentpunt. Ook de investeringen zetten een rem op de groei. Bedrijven en de overheid investeerden samen ruim 2 procent minder in machines en voertuigen dan in 2012, terwijl de investeringen in de bouw met 0,3 procent afnamen.