Als bijen zo goed als verdwenen zijn

Doris Denekamp en Jimini Hignett bezochten begin januari het Bijenteeltmuseum in Lanaken. Zij werden door curatoren Joop Hoogeveen (Kunstvereniging Diepenheim, NL) en Peter Sonderen (hoogleraar Theorie in de Kunsten, ArtEZ) uitgenodigd om een concept te produceren voor ‘If Bees Are Few.

Achiel Geurts

..’.

Het concept bestaat uit twee elkaar aanvullende delen. Het eerste deel omvat een sculpturaal werk in het landschap - twee bijenkorven, waarvan er een wordt bewoond door bijen en gonst van het leven, terwijl de andere stil is en versteend. Deze tweede korf is gegoten in beton en vormt een soort grafmonument voor de honingbij.

Het tweede deel voor ‘If Bees Are Few...’ zal een kunstenaarsboek zijn. In samenwerking met de Zwitserse ontwerper Anna Haas (Alumna Werkplaats Typografie) wordt een boek ontwikkeld, dat het verhaal van de honingbij propageert. De titel van het project vormt het uitgangspunt voor het boek. Wat als de bijen uitsterven? Wat gaat verloren als de bijen er niet meer zijn? Niet alleen in de praktische zin - de bestuiving van planten, de gevolgen voor ons voedsel en de economie - maar ook in symbolische zin. Bijen hebben immers steeds een prominente plaats gehad in de mythologie.

Doris Denekamp en Jimini Hignett verzamelden in het Bijenteeltmuseum voldoende beeldmateriaal. Dit zal samen met het verhaal van de Engelse wetenschap- en fictieschrijver Simon Ings, uiteindelijk gebundeld worden in de publicatie “If Bees Are Few...” Het archief van beelden, voorwerpen en artikelen zal de achtergrond voor het verhaal vormen. Aanvullend zal zelfs een aantal pagina’s van het boek worden geïmpregneerd met zaden van bijendrachtplanten. Op deze manier zal het boek, wanneer geplant, ook letterlijk kunnen uitgroeien tot een nieuwe bijentuin.

Op de foto v.l.n.r.: Jimini Hignett en Doris Denekamp tijdens het fotograferen van imkersmaterialen in het Bijenteeltmuseum.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio