Fotoarchief Johnny Harsch ontsluit geheimen

In het kader van de ontsluiting van het immense fotoarchief van de Genkse fotograaf Johnny Harsch, is de stad Genk onlangs gestart met een eerste indeling van de thema’s waarrond deze gerenommeerde fotograaf fotobeelden van heeft gemaakt.

Uiteraard kan Genk niet naast het mijnverleden kijken en vandaar dat deze rubriek als eerste wordt aangepakt.

Dienst Cultuur

Dankzij de inbreng van de erfgoedcel Mijn Erfgoed en de stad Genk is dit project mogelijk gemaakt. De medewerkster Veerle Bousson die al ettelijke duizenden negatieven en beelden door haar handen heeft zien gaan, stoot op unieke beelden. Als historische documenten zijn deze foto’s van onschatbare waarde voor het collectief geheugen, zo beklemtoont ook schepen van cultuur Anniek Nagels.

In de jaren tachtig toen de Limburgse mijnen werden gesloten, stelde de regering Martens VI crisismanager Thyl Gheyselinck aan om de sluiting voor te bereiden. In Genk sloten de zetels Waterschei en Winterslag en door de versnelde sluiting van de andere mijnen bleef van het budget van het herstructureringsplan reconversiegeld over. Veel supporters van de voetbalclub KRC Genk herinneren zich misschien ook nog dat manager Gheyselinck de moeilijke fusie tussen de twee Genkse voetbalclubs KFC Winterslag en SV Thor Waterschei tot een goed einde wist te brengen. Uiteraard heeft persfotograaf Johnny Harsch ook beelden geschoten van deze moeilijke periode die Limburg toen doorging. Crisismanager Gheyselinck ontsnapte niet aan het pers-oog van Harsch. En bij de afbraak van de niet-beschermde mijngebouwen was hij er ook steeds weer bij om unieke beelden te schieten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio