Record van 3,7 miljard euro opgehaald met bedrijfsobligaties in 2013

Vorig jaar is op Euronext Brussel een recordbedrag van 3,715 miljard euro opgehaald met bedrijfsobligaties. Daarmee werd het vorige record uit 2012 (2,21 miljard euro) verpulverd, zo bleek maandag op een persbriefing over de hoogtepunten van de Brusselse beurs in 2013.

belga.be

Met aandelen werd vorig jaar 2,115 miljard euro opgehaald, geen absoluut record, maar wel het hoogste niveau sinds het uitbreken van de economische crisis.

Wat de indexen betreft was 2013 "het jaar van de grote verschillen", zei Vincent Van Dessel, voorzitter en CEO van Euronext Brussel. De klassieke indexen hebben het jaar afgesloten met opmerkelijke verschillen, die vanaf de zomer toegenomen waren. De beste prestatie was er voor de BEL Small (kleine aandelen), met een winst van 28,79 procent, gevolgd door sterindex Bel20 met +18,10 procent en de BEL Mid (middelgrote aandelen) met +9,57 procent. Wanneer gekeken wordt naar de prestaties van die drie indexen over de voorbije acht jaar, blijkt opnieuw dat de kleine bedrijven beter presteren. De BEL Small ging er in die periode met 48,95 procent op vooruit en de BEL Mid met 6,63 procent, terwijl de Bel20 een terugval kende met 17,62 procent. Het aantal bedrijven met een beursnotering vertoonde sinds 1972 een dalende trend, maar is de voorbije jaren gestabiliseerd. Van Dessel wijst erop dat de gemiddelde waarde van die bedrijven vandaag, gecorrigeerd voor inflatie, elf keer groter is dan veertig jaar geleden. De Brusselse beurs richtte maandag ook enkele vragen tot de regering. Zo wil Euronext Brussel onder andere dat de roerende voorheffing op dividenden in aandelen afgeschaft wordt en dat stabiele aandeelhouders beloond worden. Ook vraagt de beurs dat de taks op beursverrichtingen voor kleinere bedrijven (met een marktcapitalisatie van minder dan 1 miljard euro) afgeschaft zou worden. "Wij hebben berekend dat dit laatste de staat slechts 5 miljoen euro zou kosten, terwijl het erg veel kan bijdragen voor de liquiditeit van die bedrijven", aldus Van Dessel.