Gezelligheid troef op parochiefeest St-Jozef

Zaterdagavond wilde de parochiegemeenschap van Sint-Jozef zijn medewerkers bedanken met een etentje. De voorzitter van de parochieraad opende de receptie dan ook met een welgemeend dank-je-wel voor zoveel inzet.

Na een ingetogen gebed door EH kapelaan Emmanuel kon er aangeschoven worden aan tafel.

Jos Collaer

Een heerlijk voorgerecht werd gevolgd door een warm buffet met o.a. biefstuk en fazant. Dit werd door de vijftigtal aanwezigen meer dan geapprecieerd. Sommige mensen hadden zo goed gegeten, dat ze geen ruimte meer vrij hadden voor het dessert. Na het toetje tapte de koster een reeks moppen. Hij haalde hierbij zijn inspiratie van de blaadjes van een scheurkalender, die hij allemaal mooi verzameld had in een schrift. Dit werd o.a. door mijn tafelgenoten erg gewaardeerd, zodat een dikke proficiat dan ook op zijn plaats was. Tot in de late uurtjes werd er nog nagepraat. Of hadden sommige dan toch gekeken naar de defecte klok die op 22 uur bleef staan?

Een roos in de winter?Bij het naar huis gaan, kreeg iedereen als aandenken een roos mee. Een gat in mijn Tongerse cultuur, zo oordeelden sommigen, was dat ik niet wist dat rozen verbonden zijn aan de H.Rita. Ik troostte me maar bij het idee dat de mensen aan mijn tafel de oorsprong van dit gebruik ook niet konden verklaren. Na enig opzoekwerk kwam ik dan toch achter de ware symboliek van deze roos. In 1447 vroeg de H. Rita aan een verwante die haar bezocht, midden in de winter, een roos voor haar te plukken. Het mirakel voltrok zich en ze vond in dit seizoen toch een roos en bracht deze aan Rita. Kort daarop is ze overleden. Dat is de reden dat op 22 mei, haar sterfdag, rozen worden gebracht naar de zieken. De heilige Rita staat bekend als patrones voor hopeloze gevallen. Ze wordt onder meer aangeroepen bij examenvrees en bij pokken.

Donderdag 6 februari start in de kerk van St-Jozef dan ook een noveen voor de H.Rita, gedurende 15 donderdagen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio