thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

10% meer opbrengst voor Vredeseilanden in Tongeren

Dit weekend waren er weer heel wat vrijwilligers op de been om zich in te zetten voor de actie Vredeseilanden. Het project ondersteunt dit jaar de boeren in o.a. Senegal en Indonesië. Hier werkt Vredeseilanden samen met de plaatselijke boerenorganisaties.

Jos Collaer

Ze zoeken er naar het gat in de markt en sporen de zwakke schakels op in de keten tussen producent en consument. Hebben boeren toegang tot leningen? Kennen ze de eisen en de smaken van de consument? Hoe komt de prijs tot stand? Is de productiewijze duurzaam? En hebben de vrouwen inspraak? Voor structurele oplossingen smeden ze bondgenootschappen tussen boerenorganisaties, overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen en consumentenorganisaties.

In België helpt Vredeseilanden supermarkten om de landbouwketens achter hun producten duurzamer te maken. Ze pleiten bij politici en het bedrijfsleven voor een gunstiger klimaat voor landbouwbedrijven wereldwijd en zetten consumenten aan om te kiezen voor duurzame voeding. Onze planeet staat immers onder druk. Via www.reserveerjediner.be willen ze mensen uitnodigen om symbolisch een duurzaam diner te reserveren voor 2050.

VormelingenIn Tongeren kon je dit weekend dan ook niet naast de 15 vormelingen kijken, die op vrijdagavond post hadden gevat aan de ingang van de Carrefour en de de Colruyt. Deze inzet maakt voor hen deel uit van hun vormseltraject. Er werden massa’s pennen, sleutelhangers en magneten verkocht. Maar ook vele vrije bijdragen belandden in de collectebus. Ze verzamelden op één avond maar liefst €1.100.

Gezonde concurrentiestrijd tussen jongens en meisjes?Zaterdag werden de ploegen aan de Carrefour afgewisseld door de KSA-VKSJ St-Jan. De jongens maakten er zelfs een klein wedstrijdje van welke KSA-afdeling het meeste kon verkopen. Maar toen de dames van de VKSJ met hun charmes en hun groter aantal de verkoop verder aanzwengelden, moesten de heren toch lichtjes het onderspit delven. Aan de Colruyt waren er diverse sympathisanten maar ook een aantal leerlingen met hun juf van de VIIO Handel en Zorg actief. Of het door de lichte concurrentiestrijd tussen de geslachten of door de drukte van de zaterdag was, laat ik in het midden, maar de opbrengst bedroeg meer dan 2700€.

(H)eerlijke maaltijd...Zondag werd er een (h)eerlijke maaltijd bereid door de Keniaanse kokkin Stella met de hulp van KSA-VKSJ St.-Jan. Op het menu stond een aperitief van Bissap (typisch Senegalese drank) gevolgd door een soep (paprika of courgette) en Yassa kip met rijst (of vegetarische mafe). De dranken waren uiteraard Fair-trade (wijn + koffie).

Een tevreden plaatselijke organisator Krijn Henrotte dankt dan ook alle vrijwilligers. Hij verwacht dat ,mede door de 135 eters, men vlot over de €5.000 zal geraken dit jaar. Dit is een stijging met 10% t.o.v. het vorig jaar. In tijden van crisis verdient dit meer dan een dikke proficiat.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio