China wordt 's werelds grootste handelaar

De internationale handel van China heeft vorig jaar zo goed als zeker voor het eerst die van de Verenigde Staten overtroffen. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese overheid vandaag heeft gepubliceerd.

De totale waarde van de import en export van China is in 2013 met bijna 8 procent opgelopen tot 4,2 biljoen dollar (ruim 3000 miljard euro).

belga.be

De VS kocht en verkocht in de eerste 11 maanden van vorig jaar voor 3,6 biljoen dollar aan goederen op de internationale markten. De Amerikaanse jaarcijfers worden volgende maand gepubliceerd, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse internationale handel het gat met die van China in december nog heeft gedicht. De groei van de export van China viel vorige maand terug tot ruim 4 procent, na een toename met bijna 13 procent in november. De import van 's werelds op een na grootste economie was vorige maand ruim 8 procent groter dan een jaar eerder. Het handelsoverschot van China slonk vorige maand met meer dan 8 miljard dollar tot 25,6 miljard dollar.