Smeergeldaffaire in Griekenland breidt uit

In de Griekse smeergeldaffaire rond de aankoop van wapentuigen komen steeds meer details aan het licht. Een Griekse ondernemer beschuldigt vertegenwoordigers van een Duitse bedrijf ervan hem de opdracht te hebben gegeven steekpenningen te betalen.

Griekse media publiceerden dit weekend de volledige verklaring van de Griekse ondernemer Dimitrios Papachristou voor Justitie.

belga.be

Daarin citeert hij vijf vertegenwoordigers van het Duitse wapenbedrijf Atlas Elektronik. Zij zouden hem opdracht hebben gegeven bij de aankoop van wapengeleidingssystemen voor Duitse onderzeeërs smeergeld te betalen.Papachristou noemde ook verscheidene Griekse ambtenaren bij naam, die hij op vraag van de Duitse ondernemers zou hebben omgekocht. Volgens het openbaar ministerie in Athene lopen ondertussen onderzoeken in Duitsland, Zwitserland en Zweden. Het smeergeld zou via Zwitserse rekeningen zijn gestroomd.Papachristou werd vrijdag na een urenlange verklaring opgesloten. De toenmalige medewerker van Krauss-Maffei Wegmann (KMW) zou een vroegere topman van het Directoraat voor Wapenaankopen, Antonis Kanas, met 750.000 euro hebben omgekocht. Kantas zou daarvoor een oogje dichtdoen bij de aankoop van 24 pantserhouwitsers PZH2000 voor het Griekse leger. Dat heeft Kantas vorige week opgebiecht.Het nieuwsmagazine Der Spiegel meldde dat het openbaar ministerie in München een onderzoek is gestart wegens de mogelijke betaling van smeergeld bij een deal tussen KMW en Athene. Kantas had ook toegegeven dat hij smeergeld heeft opgestreken voor de aankoop van 170 Leopard-2-tanks.Ook andere ondernemingen uit Duitsland, Zweden en Rusland zouden in de affaire verwikkeld zijn. Kantas heeft voor het openbaar ministerie toegegeven dat hij alles samen ongeveer 8 miljoen euro aan steekpenningen op zak heeft gestoken. Daarvan zou ongeveer 3,2 miljoen euro uit Duitsland afkomstig zijn.