Beste fruittobbes komen niet uit de fruitstreek

Print

Beste fruittobbes komen niet uit de fruitstreek

Sint-Truiden

Sint-Truiden -

Al bijna 40 jaar organiseert de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie een jaarlijkse wedstrijd voor de “Beste Fruittob” en voor de “Beste Oude Fruitbereidingen”. Je zou kunnen vermoeden dat er, na bijna vier decennia, sleet op de formule zou komen, maar niets lijkt minder waar.

Ook dit jaar , voor zijn 38ste editie, kreeg de Keizerlijke Commanderie de immense taak om uit 65 inzendingen de beste fruittob te vinden en uit 30 oude fruitbereidingen de meest complete en lekkerste te zoeken. In een fruittob wordt het fruit laagsgewijs aangebracht in een afsluitbaar recipiënt. Elke laag wordt overgoten door jenever en afgewerkt met wat suiker of andere inlandse zoetstof en naar believen met inlandse kruiden gearomatiseerd. Op die manier kon men vroeger fruit bewaren maar maakte men ook een heerlijke, soms duivelse drank.
Bij de oude bereidingen is het de bedoeling van de Keizerlijke Commanderie om oude fruitbereidingen weer ingang te laten vinden in de moderne keuken want oma’s kookboeken bevatten nog heel wat lekkere geheimen.
De jury van de fruittobwedstrijd was dit jaar unaniem: de kwaliteit van de fruittobben stijgt jaarlijks. Al blijft het bij het proeven steeds een zaak van kleuren, geuren en smaken, maar met een twintigtal juryleden komt de Keizerlijke Commanderie toch nog tot een objectief verdict.
Naast de wedstrijden voor de beste fruittob en de beste oude fruitbereiding stimuleert de Commanderie ook de creativiteit bij de deelnemers met een klassement van de mooiste fruittobben tot gevolg.

De uitslag:
Beste Oude Fruitbereiding:
1. Lucienne Coenen (Lummen) won deze wedstrijd vorig jaar al
2. Georgette Koekelbergh (Sint-Truiden)
3. Marc Cosijns (Sint-Truiden)

De mooiste fruittob
1. Monique Coelmont (Sint-Truiden)
2. Vanessa Montes (Stokrooi)
3. Luc Van Empten (Hasselt)

De beste fruittob 2012
1. Marielle Vandebroek (Zonhoven)
2. Inge Haesevoets (Lummen)
3. Lise Dekoning (Lummen)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio