Ierse slachtoffers van Wereldoorlog I

Print

Ierse slachtoffers van Wereldoorlog I

Veldwezelt

Lanaken -

De Britse en Ierse premier brachten donderdag 19.12 een bezoek aan de slagvelden in de Westhoek. Daar rusten vele van hun landgenoten, gevallen in de Eerste Wereldoorlog. Eén van die Ierse gesneuvelden ligt begraven op het kerkhof van Veldwezelt. W.

G. Pigott werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers en overgebracht naar het kamp van Limburg an der Lahn. Hij slaagde erin te ontsnappen en probeerde terug in Ierland te geraken via het neutrale Nederland. De laatste barrière was de elektrische draad, waarmee de Duitsers de Belgisch-Nederlandse grens afgesloten hadden. Op 19 september 1918, nog geen twee maanden voor Wapenstilstand, stond hij in Veldwezelt met een makker voor die versperring. Pigott raakte de draad aan en werd geëlektrocuteerd; zijn makker slaagde wel. Hij moest het droeve nieuws aan de familie in Ierland overbrengen en kon enkel nog wat persoonlijke spullen bezorgen.
Enkele leden van de Veldwezeltse Erfgoedkring Wiosello spoorden familieleden van W.G. Pigott op in Ierland. Zij waren verwonderd en blij dat dat de herinnering aan hun gesneuveld familielid in België nog steeds in ere gehouden wordt. Niemand van de afstammelingen had ooit het graf in Veldwezelt kunnen bezoeken. Het was dus een emotioneel moment toen twee jaar geleden een delegatie van Wiosello foto’s van het graf, de elektrische draad, de overlijdensacte etc. overhandigden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio