Operationeel management Electrawinds neemt samen met Tecteo heft in eigen handen

Print
Operationeel management Electrawinds neemt samen met Tecteo heft in eigen handen

Operationeel management Electrawinds neemt samen met Tecteo heft in eigen handen

Een zestal leden van het management van Electrawinds heeft donderdag voor het eerst van zich laten horen. Ze willen in de hele saga rond het overleven van het groenestroombedrijf uit Oostende niet langer aan de zijlijn blijven staan, zo laten ze verstaan in een interview met persagentschap Belga.
De operationele managers willen nu zelf een doorstart mogelijk maken met behulp van het Waalse Tecteo. Ze hebben de handelsrechter in Oostende al op de hoogte gebracht van hun plan.

De voorbije maanden zocht zakenbank Leonardo een oplossing om Electrawinds uit de financiële put te halen. "We merkten echter dat de verschillende actoren hierbij steeds hun eigen belang hadden te verdedigen. Haast niemand keek nog naar het belang van het bedrijf en dus hebben we enkele weken geleden beslist om niet langer aan de zijlijn te staan", aldus een van de managers. Het operationele management werd zelf gecontacteerd door de Waalse intercommunale Tecteo en die contacten verliepen naar verluidt positief. "Zij zien duidelijk waarde in onze operaties, in onze werknemers én in de projecten die in ontwikkeling zijn (...) Andere partijen keken meer vanuit strikt financieel standpunt naar ons". Beide partijen hebben zelf de voorzitter van de handelsrechtbank in Oostende ingelicht over het doorstartplan. Dat zou een perspectief op lange termijn aan Electrawinds moeten bieden. Tecteo is alvast bereid om tot 50 miljoen euro te investeren in het groenestroombedrijf. Het management wijst erop dat er de voorbije maanden al een belangrijke reorganisatie bij Electrawinds is gebeurd. "De kosten liggen nu lager en we zijn in minder landen actief. Operationeel zijn we klaar." Maar daarnaast moet wel nog een oplossing worden gevonden voor de gigantische schuldenberg. Een WCO-statuut moet hierbij helpen. "Liefst voor slechts enkele maanden. Die periode kan gebruikt worden om de schulden te reorganiseren". Daarnaast beseffen de managers ook dat ze het kroonjuweel -de centrale Biostoom- zullen moeten verkopen. "Het is pijnlijk, maar het bod van Bionerga biedt correcte voorwaarden die kunnen bijdragen tot financiële rust." De managers beklemtonen herhaaldelijk dat ze zich onafhankelijk willen opstellen, met het voortbestaan van Electrawinds als enige doel. Dat ze misschien wel een machtsgreep plegen, wordt ferm ontkend. "We willen niet polariseren. We zijn niet tegen de ene of tegen de andere. Iedereen zal water in de wijn moeten doen". Hoe de broers Desender -oprichters en grootaandeelhouders van Electrawinds- op het plan zullen reageren, is niet bekend. De raad van bestuur is donderdag geïnformeerd per brief, maar contacten zijn er nog niet geweest. Het plan van het management is misschien wel goed nieuws voor de coöperanten van Groenkracht, een achtergestelde schuldeiser van Electrawinds. "Tecteo ziet hen als een belangrijke schuldeiser. De intentie is om hen te vrijwaren". De rechter doet in principe op 26 december uitspraak over de aanvraag tot WCO (bescherming tegen schuldeisers).