thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Davidsfonds in de ban van turbulente geschiedenis Odiliaschrijn

De grote zaal van de zusters in het klooster van abdij Mariënlof was te klein voor alle geïnteresseerden die zondagvoormiddag 8 december kwamen luisteren naar de boeiende uiteenzetting van Jeroen Reyniers.De jonge kunsthistoricus leidde ons doorheen de geschiedenis van de kruisheren van Hoei naar de Cisterciënzerzusters in Colen, schilderde het levensverhaal van de Heilige Odilia en volgde de lange weg die het schrijn afgelegd heeft.

Ann Mertens

Daarnaast probeerde hij ons wegwijs te maken in de iconografie en het technisch wetenschappelijk onderzoek.

Met toelating van de zusters van Colen is het schrijn vorig jaar door het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium opnieuw bestudeerd. Daarmee heeft Reyniers de ondertekening, dat is de allereerste tekening van de afbeeldingen op het hout, kunnen achterhalen. Bovendien is hij erin geslaagd om met de nieuwe zeer hoge resolutiefoto’s de originele schilderingen op te sporen, op de plaatsen waar de overschilderingen zijn afgevallen.

Voor zijn eindwerk van 2013 heeft Reyniers zich uiteraard moeten beperken. Vele vragen blijven nog onbeantwoord, vele verhalen ongecontroleerd!Jeroen Reyniers droomt ervan om in de toekomst ook nog dendrochronologisch onderzoek van het hout te laten uitvoeren.

Davidsfonds Borgloon kijkt ongeduldig uit naar het vervolg van zijn verhaal!

Auteur: Janine Lysens. Foto’s: Rob Ramaekers en Jan Posen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio