Macht('s'misbruik) en onmacht.

Op de elektronische krant van 22.09.05 verscheen de lezersbrief van een 'kermisvierder' uit Diepenbeek die van een dure ( € 175 ) kermisreis uit Hasselt thuiskwam. Zijn brief is als volgt samen te vatten : "Volgens de betrokkene een geval van machtsmisbruik van de politie tegenover de onmacht van de gedupeerde. Hij zegt : "Ik ben hier volledig in mijn recht maar kan het niet bewijzen, het is mijn woord tegen dat van de politie. Het is een schande dat de politie de kermis gebruikt voor hun inkomsten, komt dit mij niet bekend voor", einde citaat.

Michel Cremeres - Zonhoven

Deze week maakte ook ik een verhaal mee dat handelt over machtsmisbruik en onmacht, doch gelukkig met minder financiële consequenties.

In 2000 was de brandstof voor auto's ook enorm duur. Ik besloot toen een nieuwe wagen te kopen met een LPG-installatie, af garage.

De garagehouder liet de LPG-installatie keuren in het keuringsstation van Eksel. Bij het overhandigen van de papieren van de auto, drukte hij mij op het hart het origineel van 'het getuigschrift van de installateur' thuis te bewaren en een kopie in de auto te leggen.

Vorig jaar moest ik voor het eerst naar de autokeuring met deze wagen. Ik ga naar het station te Alken. Wanneer ik daar mijn, 'op de groene uitnodigingskaart' gevraagde bescheiden overhandig en daar een kopie van 'het getuigschrift van de installateur voor de LPG' mee afgeef, krijg ik mijn kopie prompt terug met de woorden : "Mijnheer alleen de papieren die op de GROENE uitnodiging staan, moeten wij hebben."

Wanneer ik dit jaar naar de autokeuring wil gaan, ga ik eerst langs mijn garage in Helchteren om de wagen keuringsklaar te laten maken. Wanneer de wagen in de garage klaar is, zeg ik tegen de garagist : "En nu gaan aanschuiven in Alken". "Dat is niet nodig", zegt mijn garagist, "In Eksel hebben ze een speciale lijn voor LPG -auto's, daar ga je zo aan de beurt zijn."

Aangezien Helchteren bovendien korter bij Eksel is dan bij Alken, besluit ik maar naar Eksel te rijden.

Inderdaad, ik sta de eerste in de LPG-lijn als ik daar aankom. Wanneer ik binnenrij en mijn papieren afgeef, vraagt de controleur naar het montagegetuigschrift van de installateur. "Tiens", zeg ik, "in Alken hadden ze dat vorig jaar niet nodig. Ik heb hier een kopie bij, maar ik moet deze namiddag nog naar Overpelt, ik kan terugkomen voor de keuring of het origineel komen laten zien."

De controleur begeeft zich met mijn kopie naar zijn baas en blijft toch wel een tijdje weg. Wanneer hij terugkomt vraag ik of mijn wagen kan gekeurd worden of dat ik best met mijn origineel montagegetuigschrift terugkom en dan laat keuren. Geen probleem, de auto kan gekeurd worden.

De controleur zegt mij bovendien dat ik op twee plaatsen op 'het montagegetuigschrift van de installateur' een paar cijfertjes moet bijschrijven en best met een pen met dezelfde kleur. Dat hadden ze in hun computer gevonden.

Na de keuring sta ik er dan ook van te kijken dat ik een rode keuringskaart krijg.

Een herkeuring. "Gebreken die aanleiding geven tot herkeuring :

- LPG getuigschrift (afwijking 2.96) of montagegetuigschrift erkende installateur - ontbreekt bij de periodieke LPG-keuring - Code 811 2."

Dit is al de eerste flagrante leugen, het montagegetuigschrift ontbreekt niet, het is alleen een kopie.

's Middag, wanneer ik naar Overpelt moet, ga ik langs het keuringsstation voor een herkeuring. Die herkeuring kost 9 euro. Dat is een duur geval voor alleen maar een papiertje te laten zien, wat trouwens op minder dan een halve minuut gebeurd is.

Na het betalen aan de kassa, wil ik toch wel eens een klapje doen met de stationoverste. Omdat er één en ander toch niet gelopen is zoals een 'klantvriendelijk' bedrijf zou moeten werken. Bovendien, vind ik dat ik niets verkeerd heb gedaan.

Wat nu volgt is eigenlijk informatie aan de bevolking.

Wanneer ik de chef er attent op maak dat op de uitnodigingskaart NIET staat dat ik het bewuste LPG-montagegetuigschrift moet overhandigen geeft hij de volgende uitleg. "Die groene kaarten worden vanuit Brussel gestuurd. Het aantal LPG-rijders is maar marginaal, ze kunnen dat niet allemaal op die groene kaart zetten. Dan spreekt hij zich plots tegen, want hij zegt : "Wij keuren hier gemiddeld zo'n 30 LPG-wagens per dag. Daarom hebben wij een aparte lijn voor LPG-rijders ingevoerd ". "Tiens, en zo juist was het aantal LPG-auto 's maar marginaal", is mijn repliek.

"Waarom heb je mij dan niet rechtsomkeer laten maken en de keuring uitgesteld ?", vraag ik hem.

Let nu goed op, want nu kan je nog eens iets leren.

Hij antwoordt : "Eens dat je bent binnengereden heb je 'een niet uitgesproken, stilzwijgend contract'.(sic) Als de papieren overhandigd zijn kan je niet meer terug."

"Is het u om die negen euro te doen ?" vraagt hij mij. "Neen", antwoord ik hem "het gaat om het principe, wanneer ik niet vooraf via de groene uitnodiging er wordt van verwittigd dat ik dit montagegetuigschrift moet voorleggen, maak ik mijn inziens geen fout, waarvoor ik nu toch moet opdraaien, eigenlijk gesantioneerd

Trouwens vorig jaar was dat bewijsstuk helemaal niet nodig. Maar voor het keuringsstation is die 9 euro precies wel belangrijk".

Ik zeg hem bovendien dat hij best dit probleem aan de overheid zou signaleren om de communicatie met de LPG-rijders te verbeteren." Hiertoe voelde hij zich helaas niet geroepen.

Besluit : Zelfs voor iets waar je geen enkele fout aan hebt, moet je in dit apenland toch voor opdraaien.

Voor de poen is het te doen ! Kan het nog duidelijker !

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer