Ook ECNS volgt komeet Ison met spanning op

Eindelijk is het zover: de komeet Ison is nu echt wereldnieuws. Maar de echte liefhebbers kijken al lang naar de evolutie van de komeet. Op het moment van dit schrijven (28 november) begeeft de komeet zich naar haar dichtste punt bij de zon. Dat is iets meer dan 1 miljoen kilometer.

Bart Achten

Dat lijkt veel, maar dat is het niet. En het is dit wat de komeet zo onvoorspelbaar maakt. Ze staat hierdoor namelijk onderhevig aan de enorme krachten van de zon. Hierdoor zou de komeet in stukken kunnen breken, waardoor ze zeker niet meer de status 'Komeet van de eeuw' zou kunnen krijgen.

Het is dus spannend afwachten. Dit maakt dat het voor het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde moeilijk is om een datum te prikken voor een mogelijk waarnemingsmoment. Doch, als de komeet heelhuids achter de zon tevoorschijn komt en we haar kunnen bewonderen in al haar glorie aan de ochtendhemel, zal het ECNS in de loop van december ook in Bocholt een activiteit organiseren en haar telescopen opstellen. Houd hiervoor dus zeker de website van het ECNS in de gaten. Je kan er ook de laatste beelden vinden van de komeet in haar baan om de zon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer