Verwilghen en Vandenbrande

" Ik vind het een aangename verrassing dat een politicus in Vlaanderen verwoordt wat, mijn inziens, door heel wat mensen gedacht wordt die een openbare functie bekleden.

Bart Lassaut - Hasselt

Marc Verwilghen is plotseling in het voetlicht verschenen door een gendarme en een onderzoeksrechter die hun huiswerk niet gemaakt hadden in het openbaar als leugenaars af te schilderen. Nochthans was zijn taak toen om helpen uit te vissen wat er fout liep en niet om een oordeel te vellen. Omdat de blunders in de zaak Dutroux zeer opvallend en dus gemakkelijk bloot te leggen waren, heeft Marc Verwilghen een veel bekwamere indruk nagelaten dan hij verdiende.

Zijn ster taande snel toen hij zelf verantwoordelijkheid kreeg. Leiding geven bleek toch net iets moeilijker dan kritiek geven. Noch op justitie, noch op ontwikkelingssamenwerking, noch op ecomomie is Marc Verwilghen succesvol geweest. Alle partijen weten dat, incluis de VLD. Hem wegpromoveren naar een Europees postje was en buitenkans voor de liberalen.

Wat ze niet beseffen is dat de mensenrechten niet gediend zijn met iemand van het kaliber Marc Verwilghen. Een volgende mislukking van deze man zou alleen nadelige gevolgen gehad hebben voor het imago van Belgie.

Of Luc Van den Brande nu gehandeld heeft uit bezorgdheid voor de Europese instellingen of vanwege politieke rancune doet eigenlijk niet terzake. Van belang is dat Marc Verwilghen geen Mensenrechtencommissaris wordt."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer