Fruitdichter Jolien Bruyninckx zoekt opvolg(st)er

Print

Fruitdichter Jolien Bruyninckx zoekt opvolg(st)er

Sint-Truiden

Sint-Truiden -

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Dus ook aan het tweejarig mandaat van een fruitdichter in Sint-Truiden. De laatste fruitdichter was een vernieuwing op alle vlakken: stijl, leeftijd, geslacht en inspiratie.

“Met de aanstelling van de toen 20-jarige studente Jolien Bruyninckx bewandelden we als Keizerlijke Commanderie van de Haspengouws Fruyteniers inderdaad onbegane paden, met als resultaat een fruitdichter die in vele opzichten speciaal was”, zegt Boudewijn Knevels, voorzitter van de fruitwedstrijd.


“Ik zat nog op de schoolbanken toen Boudewijn Knevels me belde over mijn aanstelling. Het was niet onmiddellijk te vatten: een 20-jarige studente zou de nieuwe fruitdichter van Haspengouw worden, de eerste vrouw en de eerste jongere. Nu is fruit niet het meest simpel en sexy onderwerp, en zeker niet voor mij die haar poëzie vooral over gevoelens laat gaan en minder over de “dingen”. Maar ik probeerde beide te verzoenen en schreef vooral over de gevoelens die het Haspengouws landschap kan oproepen. En dan kom je vanzelf bij het fruit terecht. En fruit was me niet vreemd sedert mijn deelname aan Miss Fruit Belgium”, aldus Jolien Bruyninckx. Een fruitdichter moet vandaag blijkbaar van alle markten thuis zijn.

Prinses Jolien
“Als ik terugblik op mijn termijn als fruitdichter, dan moet ik zeggen dat ik vooral getroffen werd door het enthousiasme dat ik ondervond bij mijn aanstelling. Het was voor de Commanderie dan ook een sprong in het ongewisse, maar ik kreeg er waardering en genoeg zelfvertrouwen om volledig voor mijn nieuwe taak te gaan. Ik heb met plezier meegedaan aan de talrijke activiteiten van de Keizerlijke Commanderie, maar als je mij vraagt waar ik de beste herinneringen aan heb, dan zijn dat de bezoeken aan het koninklijk paleis. Daar voelt een twintiger zich opnieuw prinses en kan je beginnen dromen”, blikt Jolien terug op haar ambtsperiode.
Zij had twee jaar geleden wel wat drempelvrees om aan de wedstrijd mee te doen. “Ik heb toen gewacht tot de uiterste inschrijfdatum omdat ik ervan overtuigd was dat ik als jong veulen geen kans zou maken tussen de meer ervaren dichters. Niets bleek echter minder waar: deze wedstrijd win je dank zij de liefde voor Haspengouw, taal en poëzie, ongeacht je leeftijd of geslacht.”
Dichtbundel
Jolien moet nu de fakkel doorgeven aan een nieuwe fruitdichter. Maar niet zonder eerst haar pennenvruchten in een dichtbundel te publiceren, een must have voor elke Haspengouwer.

Ondertussen gaat de Keizerlijke Commanderie op zoek naar de vierde fruitdichter, na Boudewijn Knevels, Jan Goffa en Jolien Bruyninckx. Wie het dichten in het bloed heeft en van poëzie zijn passie heeft gemaakt en daarenboven zijn of haar liefde voor het Haspengouws landschap en het fruit wil bezingen met woorden, kan zich steeds aanmelden bij Boudewijn Knevels (011/486705, Schildstraat 24 te 3870 Heers). Je kan het reglement van de wedstrijd steeds terug vinden op www.keizerlijke-commanderie.be of via mail aanvragen bij de woordvoerder van de Keizerlijke Commanderie op lastra@pandora.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio