Rasduiven kunnen bekoren

Print

Rasduiven kunnen bekoren

Houthalen-Helchteren

Houthalen-Helchteren -

Heel wat gekoer afgelopen weekend in ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen-Oost. Vereniging De Rasduif organiseerde er haar jaarlijkse tentoonstelling van rasduiven.

"Dit jaar stelden we zo'n 800 duiven tentoon", aldus een trotse voorzitter Yvan Kielich.

"In totaal kon het publiek kennismaken met een 90-tal verschillende soorten duiven." En onder de diertjes zaten heel wat excellente exemplaren, dat bewezen de predicaten. "Zo'n predicaat is een soort van rapport dat de duiven meekrijgen", legt provinciaal coördinator Rik Leeten uit. "Elk duivenras staat beschreven in een internationale standaard. Deze standaard omschrijft de raskenmerken, gaande van het ideale gewicht per soort, tot de grootte van het dier en de kleur van het verendek of de ogen. Het is het doel van fokkers van rasduiven om deze internationale voorschriften met hun dieren zo goed mogelijk te benaderen. Erkende en opgeleide keurmeesters bekijken de tentoongestelde dieren en geven ze een beoordeling aan de hand van die voorschriften."

De Rasduif is één van de weinige verenigingen in Limburg die enkel fokkers van rasduiven herbergt. "Inderdaad, de meeste verenigingen zijn kleinveeverenigingen die niet enkel focussen op duiven, maar ook op rashoenders, eenden, konijnen en cavia's", aldus voorzitter Yvan Kielich. "Momenteel hebben we een 45-tal leden, wat mooi is. Iedereen kan duiven houden. Naast een grote portie dierenliefde heb je er niet zo heel veel voor nodig. Wie interesse heeft, mag ons altijd contacteren."

Meer info: De Rasduif, Yvan Kielich, yvankielich@hotmail.com.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio