'Fairfax worstelt met bod op BlackBerry'

Fairfax Financial Holdings heeft grote moeite om geld op te halen voor zijn bod van 4,7 miljard dollar op BlackBerry, de Canadese fabrikant van smartphones. Grote banken willen niet meedoen omdat zij betwijfelen of BlackBerry een ommekeer kan maken.

BlackBerry liep lang vooraan als producent van smartphones, maar werd de afgelopen jaren op de markt weggedrukt door onder andere het Amerikaanse Apple met zijn iPhones.

belga.be

Fairfax dat wordt geleid door de Canadese financier Prem Watsa, werkt samen met Bank of America Merrill Lynch en BMO Capital om een syndicaat te vormen voor de deal, maar zij hebben van verscheidene banken nul op het rekest gekregen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak. Fairfax en Blackberry weigeren commentaar. Zowel Bank of America Merrill Lynch als BMO Capital heeft diepe zakken en het zou nog steeds mogelijk zijn dat zij besluiten om zelf de financiële middelen te verstrekken. Fairfax dat met een belang van 10 procent al de grootste aandeelhouder is van BlackBerry, heeft tot 4 november om een definitief bod uit te brengen. Dat geldt ook voor andere potentiële gegadigden, waaronder het Chinese computerbedrijf Lenovo. Ook de twee oprichters van BlackBerry, Mike Lazaridis en Douglas Fregin, overwegen een bod uit te brengen. Fairfax is tot nu toe de enige die een voorlopig bod heeft uitgebracht.