33-jarige Asserbakken komen met nieuw initiatief 'Awd op nòw'

Met een nieuw initiatief schiet de jubilerende Orde van Asserbakken het 3x11-jarig jubileumseizoen in gang. Tijdens dit ‘open air’-festival op het Gemeenteplein van As maken de Limburgse grootheden uit de carnavalsartiestenwereld hun opwachting. Beppie Kraft is ongetwijfeld de topact die heel As en omgeving in de juiste carnavalsstemming brengt.

Danny Hoogmartens

Toegang is gratis.

De Orde der Asserbakken zijn trots op dit staaltje. “Ze zullen merken dat wij jubileren.” Vanaf de 10de van de 11de tot en met het afsluitende stoetbal op 9 maart trekt een gevarieerd en kleurrijk jubileumprogramma als een bonte stoet door As. “Carnaval leeft in As, maar het is niet evident om carnaval ook in leven te houden. Onze Orde initieert de activiteiten, het gemeentebestuur ondersteunt, maar het zijn de inwoners van As zelf die het feest letterlijk kleur moeten geven. Daarbij varen we niet op de automatische piloot en proberen steeds weer door vernieuwing een originele invulling aan de jaarlijkse carnavalsbeleving te geven. Awd op nòw is daar een tastbaar voorbeeld van.”

De organisatoren ontkennen niet dat ze voor dit idee de Maas overstaken. “Je ziet in Nederlands-Limburg een groeiende populariteit van buitenactiviteiten om het nieuwe carnavalsseizoen in te luiden. De 11de van de 11de in Maastricht overschrijdt qua publieke belangstelling zelfs de bezoekersaantallen die carnavalsmetropolen zoals Keulen op zo’n dag trekken. Ook de andere Nederlands-Limburgse grote carnavalsplaatsen volgen het voorbeeld van Maastricht. Dus dachten wij, wat daar kan, moet ook in As kunnen. De 11de van de 11de was gezien de vele activiteiten in de omgeving geen optie, dus zochten wij naar een ander moment. Zo kwamen wij op het spoor van oud op nieuw, oftewel de avond van het oude op het nieuwe seizoen. Compleet met vuurwerk en champagne klinken om klokslag middernacht. In aanloop naar dat moment-suprême treedt een keur aan artiesten op, zodat iedereen in de gepaste stemming het nieuwe, ons jubileumseizoen inluidt.”

As trakteert de Belgische-Limburgse carnavalisten op een ongekend programma. Juulke, Frans (Sjeng aon de Geng) Theunisz, Ivo (Smeets) & Theo, Gaston Jacobs, Sacha Savelberg, de Jettie Palletties, de sambaband van Auweneyck en de Limburgse nachtegaal Beppie Kraft zorgen voor muzikale vuurwerk als voorproefje op het seizoen 2013-2014. Dezelfde avond wordt het beeld van de carnaval aan het gemeentehuis onthuld. Een kunstwerk dat de bereikte mijlpaal symboliseert. Vanaf 20.11 uur mag iedereen zich Awd op nòw laten smaken als een verrassende aperitief op komend carnavalsseizoen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio