Haspengouws fruit voor nieuwe koning en koningin

Print

Haspengouws fruit voor nieuwe koning en koningin

Sint-Truiden

Sint-Truiden -

Koning Filip en Koningin Mathilde kunnen genieten van vers geplukt Haspengouws fruit. Daarvoor zorgde de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie. Zij trokken deze morgen richting koninklijk paleis om een fruitkorf vol appelen en peren aan het vorstenpaar aan te bieden.

De Commanderie werd op het paleis in Brussel ontvangen door kolonel SBH Georges Roman, Commandant van de Koninklijke Paleizen. Het vorstenpaar was op het ogenblik van de ontvangst druk doende tijdens de blijde intrede in Eupen.
Clem Verheyden stelde de delegatie uit Sint-Truiden voor. Vervolgens gaf Jef Odeurs toelichting bij de inhoud van de korf, gevuld met appelen en peren van oude en nieuwe variëteiten zoals Belgica, Kanzi en Jonagold en Conférence en Sweet Sensation.

De leden van de Commanderie kregen voor hun jaarlijks bezoek aan het paleis ook het gezelschap van de Sint-Truidense schepen van Landbouw en Fruitteelt, Hilde Vautmans. “Ook de fruitteelt is in crisis”, zegde ze, “maar we zijn ervan overtuigd dat we hieruit geraken dank zij de enige remedie die er helpt tegen crisistoestanden en dat is een mix van extreem goede kwaliteit op de vloer zetten, durven innoveren in techniek en rassen en een sterk wetenschappelijk onderzoek. Voor ons blijft de fruitteelt een speerpunt in de economische en toeristische politiek in Sint-Truiden.”
De fruitdichter las nog haar laatste fruitgedicht voor, want Jolien Bruyninckx is aan het einde van haar tweejaarlijkse ambtsperiode zodat de Keizerlijke Commanderie dus tijdens de winter op zoek moet gaan naar een nieuwe fruitdichter.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio