35 jaar sterrenkunde in Hamont-Achel

Print

35 jaar sterrenkunde in Hamont-Achel

Achel

Hamont-Achel -

In 2013 mag de sterrenkundige vereniging De Noorderkroon terugblikken op 35 jaar kringwerking. Het begon allemaal met enkele Achelse mensen die al over een sterrenkijker(tje) beschikten en in de zomer van 1978 wat persoonlijke ervaring met elkaar uitwisselden.

De eerste bijeenkomst vond plaats op 6 juli 1978. Met inspecteur A. Claassen als voorzitter, L. Breemans als ondervoorzitter en Guido Honnay als secretaris vond de start van een vereniging plaats met de naam De Noorderkroon.
Op maandelijkse bijeenkomsten werd allerlei kennis en informatie uitgewisseld waardoor al snel iedereen beter zijn weg aan de sterrenhemel vond. De kring sloot aan bij de landelijke vereniging VVS om meer informatie over sterrenkunde te vergaren, er werden overal voordrachten bijgewoond en die opgedane kennis werd op haar beurt overgebracht aan leden en publiek. Meerdere geïnteresseerden sloten aan en de kring groeide…
Ieder vijfjarig bestaan werd gevierd met een mooie tentoonstelling waar onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart, mineralen & gesteentevorming, waarnemingen, kringwerking e.a. uitgebreid aan bod kwamen. Studenten maakten gebruik van informatie uit de kring om met succes een eindwerk over sterrenkunde te maken en in 1985 bracht Chriet Titulaar een uitgebreide reportage in het TV-programma Wondere Wereld nadat een lid van de Noorderkroon de landelijke wedstrijd 'Jeugd & Technologie' had gewonnen.

Het stadsbestuur stak in de voorbije 35 jaar ook regelmatig een helpende hand toe waardoor er enkele prachtige realisaties tot stand kwamen. Zo werd in 1985 - op initiatief van De Noorderkroon - het allereerste planetenpad van België officieel geopend. De zonnewijzer bij de fontein in Achel was ook een concept van De Noorderkroon evenals de geologische tuin tegenover de ruïne van de Waag. Het hoogtepunt voor de vereniging vond ongetwijfeld plaats in het jaar 2000 toen, opnieuw met steun van het stadsbestuur, bij “Domein De Bever” een lang beoogde sterrenwacht realiteit werd. Ongehinderd door strooilicht kan vanaf de sterren-wacht veel dieper in de donkere sterrenhemel worden waargenomen.

Vergeleken met de beginjaren is ook de apparatuur, waar veel leden momenteel over beschikken, aanzienlijk verbeterd. Moderne, computergestuurde telescopen staan tegenwoordig regelmatig bij de sterrenwacht opgesteld. Het zijn prachtexemplaren waarmee erg lichtzwakke objecten, die destijds voor ieders oog verborgen bleven, nu wel kunnen worden waargenomen. De trotse bezitters vinden het ook fijn om anderen hiervan te laten meegenieten.
“Het vereenvoudigen en populariseren van sterrenkunde” - de doelstelling van de kring – bleef in de afgelopen 35 jaar ongewijzigd. Met dit doel hoopt De Noorderkoon nog lang mensen bij elkaar te kunnen brengen om samen te zoeken in dat vreemde, geheimzinnige en ontzaglijk grote heelal, waar we zelf deel van uitmaken, waarin we leven, bedrijvig zijn, denken en zoeken… Zijn we aleen in dat immens grote heelal? Een vraag die iedereen zich wellicht al ooit stelde.

Ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan organiseert De Noorderkroon hierover een boeiende voordracht op 26 oktober om 20h00 in cinema Walburg in Hamont-Achel.
Iedereen is er van harte welkom en de toegang is gratis.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio