Marc Journée schreef proefschrift over symbolen in vrijmetselarij

Print
Marc Journée schreef proefschrift over symbolen in vrijmetselarij

Marc Journée schreef proefschrift over symbolen in vrijmetselarij

Hasselt

Hasselt -

Mysteriegodsdiensten met inwijdingsrituelen kennen al een heel lange geschiedenis. In Egypte, Perzië, Griekenland en Rome kwamen mensen samen om hun existentieel inzicht te verdiepen en om zichzelf als mens te vervolmaken. De vrijmetselarij is een hedendaagse vorm van esoterische spiritualiteit waarin symbolen een grote rol spelen.

De betekenis hiervan is niet eenduidig, de beleving ervan staat centraal. De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung probeerde deze “numineuze” kwaliteit van symbolen begripsmatig te vatten.

De geboren Hasselaar Marc Journée (° 1948) schreef er een proefschrift over. Hiermee doctoreerde hij aan de medische faculteit van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, sectie psychiatrie. Marc werd gastdocent aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen, en was jarenlang actief lid van de Reguliere Grootloge van België.
Hij komt zijn proefschrift toelichten op uitnodiging van het Genootschap de Volle Maan, op dinsdag 15 oktober om 19.30u in zaal 3 van het Cultureel Centrum van Hasselt. De toegang bedraagt € 5 (reductie € 3). Inschrijven is niet nodig.
Marc zal eerst in enkele woorden het dieptepsychologisch gedachtegoed van C. G. Jung beschrijven, en dan deze concepten verbinden met de symbolen en rituelen uit de maçonnieke praktijk. Na de pauze wil hij ruim de tijd laten voor vragen en dialoog.
Deze gespreksavond wordt mee georganiseerd door de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang (UHasselt).
Foto: Kyriako Mbisdikis


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio