Website 'Helden Groot-Lanaken 1914-1918' online

Bijna een eeuw geleden, om precies te zijn is het op maandag 7 oktober exact 99 jaar geleden, overleed onze toenmalige burgemeester Edgard de Caritat door Duitse kogels. De Eerste Wereldoorlog was toen nog maar enkele maanden bezig. De werkgroep ‘Helden Groot-Lanaken 1914-1918’ koos deze historische datum om haar website www.

Rob Defresne

heldengrootlanaken1914-1918.be te lanceren.

Edgard de Caritat is echter maar één van de vele slachtoffers uit Lanaken die vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarom is het de bedoeling van de werkgroep om de namen van de WOI-slachtoffers die op de oorlogsmonumenten in Lanaken, Veldwezelt, Rekem, Gellik en Neerharen staan vermeld, op te sporen. Zo zal eindelijk hun verhaal weer verteld worden.

De website die nu gelanceerd is toont foto’s van de mooiste archiefstukken die de groep tegenkwam tijdens het onderzoek, samen met een omkaderend woordje uitleg. Wilt u echter het hele verhaal van deze oorlogsslachtoffers kennen? Dan moet u nog even wachten op de publicatie van de werkgroep die binnenkort zal uitkomen. De werkgroep creëerde de website als opwarmertje voor de publicatie en de herdenking van de Eerste Wereldoorlog die vanaf 2014 wordt gevierd. Samen tellen we af naar dit evenement. Wij houden u ook op de hoogte van alles wat er in Groot-Lanaken te gebeuren valt rond WOI.

Omdat de groepsleden nog altijd werken in de militaire archieven, zijn er nog maar enkele foto’s beschikbaar. Bezoek dus zeker de volgende weken en maanden nog eens terug de website, want er komen geregeld nieuwe documenten en verhalen online.

De werkgroep werd enkele maanden geleden opgestart door historicus Defresne Rob, die meteen hulp kreeg van diverse geïnteresseerden waaronder de Vriendenkring OGL en Arnold Roberts met zijn blog Groot-Lanaken. Heeft u zelf nog informatie? Dan mag u de werkgroep altijd contacteren via de website.

Webiste: www.heldengrootlanaken1914-1918.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer