Vriendenkring van de kapel van de Spurkerweg is springlevend

Voor de vierde keer richtte de buurt van de Kapelstraat op 7 september een barbeque in ten voordele van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, Maagd der Armen aan de Spurkerweg te Bilzen. 90 deelnemers maakten er een geslaagd evenement van, zo oordeelden de talrijke vrijwilligers.

Veerle Slegers

De kapel zou dateren van vóór de Tweede Wereldoorlog en gebouwd zijn op initiatief en op grond van de vroegere familie Rubens-Verjans, gekend als de 'stoffenwinkel' uit de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Aannemer Erven bouwde de kapel naar het model van Banneux; deken Vranken zegende het heiligdom in. Het beeld van Maria zou in 1943 een gift geweest zijn van Mathilde Peters-Geurts, de moeder van Maria Crommen uit de Korenstraat, als belofte voor genezing. Thans is het gebouw eigendom van de Kerkfabriek van Sint-Mauritius van Bilzen, zo weet E.H. deken Rik Ramaekers.

Onze-Lieve-Vouw wordt er aanroepen bij zware beproevingen, ziekte en ongevallen. Eertijds werd het Mariaoord onderhouden door buurvrouw Maurissen, Lizette Wijnen, mevrouw Nijssen-Claesen en Edgard en Alice Pellaers. Enkel en alleen met de giften uit het offerblok.

Vandaag zorgen Herman Slegers en Gerda Croux voor het wel en wee van het monument.

Iedere eerste woensdag en eerste vrijdag van de maand wordt de kapel opengesteld van 14.00 tot 17.00 uur voor een gebed en een kaarsje.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio