Wiosello en Grensschap in Caberg

Print

Wiosello en Grensschap in Caberg

Veldwezelt

Lanaken -

Het voorbije weekend stond in het teken van de Nederlandse Open Monumentendag. In Oud-Caberg presenteerde Heemkunde Caberg kaarten en foto’s van typisch Limburgse boerenhoeves. Om dit thema te stofferen stelde Erfgoedkring Wiosello de maquette van Veldwezelt en het omliggende landschap op in De Luibe.

De maquette is driedimensionale uitwerking van een kaart uit 1755. Daarop staan ieder huis aangegeven, zo gedetailleerd dat het onderscheid tussen woongedeelte en schuren en stallingen zichtbaar is. De diepte van holle wegen is zelfs aangegeven.

Deze kaart samen met inwonerslijsten uit die tijd vormt het uitgangspunt van het nieuwe boek dat zal verschijnen t.g.v. de eindejaarsfeesten: ‘Waar een huis placht te staan’. 800 pagina’s in full color beschrijven de bewoners van elk van de 100 huizen die al in 1750 in Veldwezelt stonden. De geschiedenis wordt doorgetrokken tot het begin van de 20ste eeuw, met alle beschikbare kaarten en foto’s, tot en met de huidige situatie.

Kennismaken met dit boek en voorinschrijving kan gebeuren tijdens de Wiosello-lezing op zondag 29 september om 14 uur in het Berenhof, Veldwezelt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio