Okra St. Katarina bezoekt Veiling Haspengouw

Print
Okra St. Katarina bezoekt Veiling Haspengouw

Okra St. Katarina bezoekt Veiling Haspengouw

Sint-Katharina

Hasselt -

Op zoek naar antwoorden is Okra St. Katarina (Hasselt) op maandag 9 september de Veiling Haspengouw in Sint-Truiden bezocht.
Haspengouwers wonen in de fruitstreek en fruit heeft voor hen geen geheimen meer. Of toch? Wat gebeurt er met die miljoenen kilo’s fruit die elk jaar geplukt worden?

De Veiling Haspengouw is een bedrijf, gebaseerd op vrijwillige samenwerking tussen verschillende fruittelers in de streek, met als doel om een hoge kwaliteit te garanderen en samen de producten te promoten, te sorteren, te verpakken en te verkopen.
Na een korte maar degelijke inleiding over de historiek van fruitteelt in Haspengouwen en hoe men van individuele fruitteelt, gericht op eigen consumptie is gegroeid al vanaf de jaren ‘20 tot een intensieve teelt, gericht op export, die moet opboksen tegen de sterke buitenlandse concurrentie. Ook hoe in die context men gegroeid is van individuele tot collectieve aanpak.
Normaal was het bezoek op een ideaal moment gepland en zouden we de veiling in volle actie hebben moeten zien. Maar omdat het hele fruitseizoen vertraging heeft opgelopen door het slechte weer in het voorjaar was er maar een beperkte activiteit waar te nemen. Toch was het heel leerrijk te zien hoe het fruit machinaal gesorteerd wordt op dikte, hardheid en kleur. Hoe het in zuurstofarme ruimtes, gekoeld tot net boven het vriespunt, bewaard wordt en hoe het verpakt wordt. Het was verrassend te zien hoeveel professionele kennis en High Tec hierbij te pas komt. In de moderne fruitteelt zijn er nog maar weinig schadelijke producten gebruikt. Zonder dat de kwaliteit eraan inboet, combineert fruitteelt vandaag respect voor het milieu en industriële aanpak. Ook de samenwerking met de universiteit Leuven voor onderzoek en de verdere ontwikkeling van producten en technieken is hierbij essentieel.
Duidelijk is dat de zuiverheid van het fruit, door milieuvriendelijke teelt maar ook dat duurzaamheid op hoog industrieel en commercieel niveau alleen door een professionele en coöperatieve aanpak kunnen gegarandeerd worden.
Ons dagelijks appeltje uit eigen streek zal nu nog beter smaken en met fierheid opgegeten worden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio